Rumunjska zemlja za uzbudljiv ljetni i zimski odmor

Rumunjska se prostire na 238 tisuća četvornih kilometara u jugoistočnoj Europi. Graniči s Bugarskom na jugu, sa Srbijom na jugozapadu, s Mađarskom na sjeverozapadu, s Ukrajinom na sjeveru i s Moldavom na sjeveroistoku. Na istoku, pak, ima izlaz na Crno more.

Pogledamo li njen reljef primijetit ćemo da se dijeli na tri cjeline: nizinsku, brežuljkastu i planinsku. Nizine prekrivaju oko 30 posto državnog teritorija, brda i gore do 750 metara nadmorske visine 35 posto, a ostatak čine planine, koje pripadaju Karpatima, Transilvanskim Alpama i Bihoru.

rumnjska planine skijanje

U zemlji živi oko 22 milijuna stanovnika, od čega čak 90 posto čine Rumunji. Valja spomenuti i hrvatsku manjinu koja okuplja otprilike 14 tisuća ljudi, a najznačajnija je u naselju Karaševo. Stanovništvo je ponajviše zaposleno u poljoprivrednom sektoru, a životni standard je izuzetno nizak. Rumunjsko gospodarstvo jedno od najnerazvijenijih u Europi, unatoč bogatim prirodnim resursima i članstvu u Europskoj Uniji.

bukurest glavni grad rumunjska adrian dascal unsplash

Glavni grad Rumunjske Bukurešt smjestio se obalama rijeke Dambovite u jugoistočnoj Rumunjskoj. Zbog položaja, ovaj grad ima izuzetno oštru klimu, a izmjenjuju se tek hladne zime s vrućim ljetima. Predstavlja kulturno i ekonomsko središte države, te neizbježnu početnu destinaciju svakog turista.

bukurest rumunjska

Visoki standardi u estetskoj kirurgiji jedan su od glavnih razloga što je Rumunjska postala česta odrednica estetskog turizma Starog kontinenta.

bazga sok od bazge

Rumunjska kuhinja spoj je različitih utjecaja iz regije

Ovdje se tako jedu gulaši nalik na mađarske (porkolt), kuhana palenta (mamaliga), sarme i punjene paprike, ali i namaz od patlidžana (zacusca) koji neodoljivo podsjeća na ajvar. Najpopularnije bezalkoholno piće u zemlji jest sok od bazge, a stanovništvo uživa i u ispijanju domaće proizvedenog vina, kao i domaće šljivovice (tuicu).

dvorac grofa drakule rumunjska

Znamenitosti i turističke atrakcije u Rumunjskoj:
  1. rumunjska glavni grad bukurest

    Glavni grad

Istražite Bukurešt, njene prelijepe parkove i kulturno-povijesne spomenike. Obavezno posjetite najveću zgradu Europe – Palaču parlamenta – s dimenzijama 270 m x 270 m x 89 m. Posjetite i Pantheon, Athenaum, kraljevski dvorac i Glavnu sveučilišnu knjižnicu. U ovom vam je gradu na raspolaganju i preko stotinu različitih muzeja.

  1. dvorac u rumunjskoj

    Drakulina pustolovina

Posjetite i rodno mjesto grofa Drakule, odnosno kneza Vlada Tepeša, koji je navodno bio nadahnuće za Stokerov lik. Rođen je u zamku Bran grada Šigišoara u Transilvaniji – središnjem dijelu Rumunjske. Na ovom području možete istražiti i sedam transilvanijskih utvrđenih crkava – rumunjski spomenik kulture koji je pod zaštitom UNESCO-a.

  1. jezero Vidraru Rumunjska

    Morske aktivnosti i planine

Rumunjska obala uz Crno more proteže se na oko 245 kilometara, a njen glavni turistički biser jest elitno ljetovalište Mamaja, u blizini grada Constantina. Ponosi se dugom pješčanom plažom te mirnim i plitkim morem – kojeg najčešće posjećuje mlađa populacija. Ljubitelji planinarenja i skijanja (u zimskim mjesecima) posjećuju skijališta Poiana Brasov i Sinaja na Karpatima.

  1. Rumunjska divljina

Ljubitelji prirodnih ljepota svakako moraju istražiti deltu Dunava – jedinstveni ekosustav koji okuplja 4000 tisuće životinjskih vrsta i 1000 biljnih. Prostire se na 4170 četvornih kilometara, od čega se većina nalazi upravo na teritoriju Rumunjske.

  1. temisvar rumunjska

    Temišvar

Istražite i jedan od najrazvijenijih gradova u Rumunjskoj – Temišvar – koji se smjestio na sjeverozapadu zemlje. Ovo je grad koji se ponosi titulom prvog europskog grada koji je imao električnu energiju. Svakako valja razgledati njegovu zapanjujuću arhitekturu, a osobito građevine koje je projektirao znameniti Francuz Gustav Eiffel. 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: rumunjski
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva)
Valuta: rumunjski leu (RON)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: najprometnija zračna luka Rumunjske jest Henri Coandă International Airport nedaleko glavnoga grada.
VLAKOM: Svakodnevni polasci iz Zagreba za glavni grad Rumunjske.
AUTOBUSOM: turističke agencije organiziraju posjet Rumunjskoj, koji uključuje autobusni prijevoz.
OSOBNIM VOZILOM: Relacija Zagreb-Bukurešt (1200 km); put se ne preporučuje zbog manjka autocesta i općenito loših prometnica. Ipak, vinjeta je potrebna, a može se kupiti na benzinskim postajama.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto; zimski mjeseci ako idete skijati
Smještaj: Hotel Christina i Radisson Blu  u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su pametan izbor. Dobar roštilj može se pojesti u restoranu Caru cu Bere u glavnom gradu, a dobru spizu nudi i restoran Baba Dochia.

Oprez!

Pripazite na sitne kradljivce oko turističkih središta. Čuvajte se divljih životinja u rumunjskim šumama.

Facebook Like Button