Znamenitosti i turističke atrakcije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ujedinjeni Arapski Emirati poželjno su i sigurno odredište za turiste, u čemu posebno prednjači futuristički Dubai i kraljevski Abu Dhabi.

Nevjerojatna raskoš zemlje koja je prebogata naftom vidljiva je na svakom koraku. Idealan spoj tradicionalnih vrijednosti i fascinantnih modernih zdanja, među kojima je i najluksuzniji hotel na svijetu Burj Al Arab, čini Emirate jedinstvenom i vrlo poželjnom destinacijom.

hotel

Ujedinjeni Arapski Emirati smješteni su na obali Perzijskog zaljeva i Omanskog zaljeva, odnosno, na istoku Аrapskog poluotoka u Jugozapadnoj Aziji.

Graniče na jugu i zapadu sa Saudijskom Arabijom, a na istoku s Omanom. Sastoje se od sedam emirata: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Qaiwain.
Svi su smješteni na jugoistočnoj obali Zaljeva, osim Fujairaha, koji izlazi na more na obali Omanskog zaljeva, na istočnoj obali poluotoka Musandam.

pustinja

Veći dio zemlje zauzima pješčana pustinja s planinama na sjeveroistoku, čiji je najviši vrh Yibir u gorju Hajar, a visok je 1.527 metra.
Duž obale se nalaze slane ravnice zvane sabkah. U oazama sjeveroistočnih emirata rastu datulje, a vegetacija se uglavnom nalazi u u okolici većih gradova gdje uspijeva rasti isključivo natapanjem. Od divljih životinja najčešće se mogu vidjeti pustinjski glodavci.

Klima je vruća i suha tijekom cijele godine, a malo je vlažnija samo uz obalu. Jaki sezonski vjetrovi donose povremene pješčane oluje koje katkad mogu prouzročiti popriličnu štetu.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi 6,5 milijuna stanovnika, od kojih je oko 25 posto državljana UAE, a ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom koji najčešće dolaze iz Južne Azije i susjednih Arapskih država. Državljani su uglavnom Arapi, muslimani Suniti, a ima i Šijita.

trznica

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata je Abu Dhabi, kojeg još nazivaju “Manhattan” Bliskog Istoka. Abu Dhabi je administrativno središte zemlje i središte naftne industrije, a turistički najatraktivniji je Dubai.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima:
Abu Dhabi

Uz Dubai, Abu Dhabi je najmnogoljudniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nazivaju ga i “Manhattan” Bliskog Istoka. Ovdje ćete vidjeti luku Jebel Ali, a vrijedi se provozati pustinjskim krajolikom.

U Abu Dhabiju ćete zamijetiti velik broj fascinantnih modernih zdanja s elementima islamske arhitekture. Najstarija građevina je palača Al Husn iz 1793. godine, koja odiše duhom prošlosti i jedina je palača otvorena za posjet turistima.

Zanimljivosti koje ovdje također ne smijete zaobići su Abu Dhabi Mall, Centar Khalifa i Capitol Park, a posebno su živopsini Gradska tržnica Zayed i Ribarnica.

OVDJE saznajte koje se još atrakcije i znamenitosti nalaze u čarobno lijepom gradu Abu Dhabiju

Megagrađevina muzej Louvre Abu Dhabi oduzima dah na prvi pogled
Abu Dhabi grad u kojem se isprepliće prošlost, sadašnjost i budućnost
Yas beach – najzabavnija strana Abu Dhabija

Dubai

Dubai krije brojne zanimljivosti kao što je, primjerice, Dubai muzej, smješten u 150 godina staroj utvrdi Al Fahidi gdje ćete se upoznati s povijesnim razvojem trgovine i raznih drevnih zanata.

U dijelu grada pod nazivom Deira možete vidjeti veličanstvena zdanja moderne arhitekture i živopisni bazar (souq) s velikim izborom začina i zlata. Ovdje se nalazi i najviša zgrada na svijetu – Dubai Tower.

OVDJE ćte pronaći baš sve informacije, zanimljivosti i znamenitosto koje trebate vidjeti u Dubaiju :)

Zašto Hotel Burj Al Arab u Dubaiju najfotografiraniji hotel na svijetu
Iskustvo Dubaija koje će svatko poželjeti osjetiti
Dubai je najbolja destinacija za ljetni odmor usred zime
Vodič za Dubai uz koji ćete proći sva najbolja mjesta
Pravo je vrijeme za Dubai: potpuni luksuz i uživanje

Ako se zaželite skijanja, prvi zatvoreni skijaški centar na Bliskom istoku nalazi se upravo u Dubaiju u blizini hotela Burj Al Arab. Za ljubitelje vodenih sportova, tu je i Wild Wadi, zabavni vodeni park. Avanturisti će uživati u vožnji kroz pustinju, veličanstvenim crvenim dinama, u safari džipovima. Oni hrabriji mogu se zabaviti i jahanjem na devama.

Al Jazeera Park – Sharjah

Al Jazeera Park jedno je od najzabavnijih turističkih atrakcija u gradu Sharjahu. Park je izgrađen kako bi stanovnicima Emirata i turistima iz cijelog svijeta osigurao prekrasan prostor za rekreaciju, zabavu i odmor.

Pruža se na površini od 411.000 m2 i sastoji se od 21. parka i 12 vrtova. Ovdje možete uživati u igranju nogometa ili košarke ili, pak, džogirati i jednostavno prošetati. Al Jazeera Park također je idealno mjesto za obiteljski piknik.

Od ostalih znamenitosti u Sharjahu, ne propustite pogledati Nacionalni muzej, Islamski muzej, Khalid Lagoon, Khor Fakkan, Umjetničku galeriju, Expo Centar…

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: arapski (engleski je vrlo raširen)

Religija: islam

Valuta: dirham UAE (100 filsa)

Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; zračna luka Abu Dhabi International Airport.

Kada putovati: klima je suptropska, pada jako malo kiše i to u hladnijim mjesecima tako da je zima idealno vrijeme za posjet.

Vize: Hrvatskim državljanima viza je potrebna, cijena je 650 kuna. Rok izdavanja je sedam radnih dana.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO ).

Smještaj: Među luksuznijim hotelima u Abu Dhabiju su: The Yas Hotel, Shangri-la Hotel Qaryat Al Beri  i Desert Islands Resort & Spa. Cijene noćenja kreću se između 150 i 190 eura. U Dubaiju možete odsjesti u hotelu Burj Al Arab, poznatom kao najluksuznijem hotelu na svijetu sa sedam zvjezdica.

Restorani: Među najpopularnijima u Abu Dhabiju je restoran Lebanese Flower s libanonskim specijalitetma, dok je u Dubaiju među poznatijima Asha’s u kojem ćete uživati u autentičnim indijskim specijalitetima.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu. Konzumacija alkohola dozvoljena je samo u hotelskim barovima i restoranima. Vodite računa da ne nosite odjeću koja je provokativna, primjerice, mini suknja ili dekoltirana bluza, a nije poželjan ni topless na plaži ili na bazenu. Muškarci se ne bi smjeli pojavljivati u javnosti bez majice, osim isključivo na plaži.
OVDJE pronađite sve što trebate znati o bonton ponašanja u Dubaiju

Pripremila: Renata Cisar; Photo: Shuttestock.com

Facebook Like Button