Dominikanska Republika raj za ovisnike o adrenalinskim aktivnostima

Dominikanska Republika zauzima oko 48 tisuća četvornih kilometara karipskog otoka Hispaniola, na čijoj se zapadnoj strani nalazi Haiti i s kojim dijeli granicu.

Hispaniola je sastavni dio Velikih Antila kojima pripadaju i Kuba, Jamajka te Portoriko. Četiri planinskih lanaca protežu se ovom zemljom, a najviši vrh – Duarte – izdiže se na 3098 metara nadmorske visine na Cordilleri Central, te predstavlja i najvišu točku Kariba.

U zemlji živi oko 10 milijuna stanovnika, koji uglavnom pripadaju potomcima europskih i afričkih doseljenika, ali i indijanskom plemenu Taino. U ranim šezdesetim godinama prošloga stoljeća brojni Dominikanci emigrirali su u SAD, te i danas čine jednu od najbrojnijih latino skupina. Glavni grad – Santo Domingo – smjestio se na južnoj strani otoka, okuplja oko 2 milijuna stanovnika, a ime mu je nadjenuo Kristofor Kolumbo u čast svoga oca.

Glavne gospodarske grane Dominikanske Republike počivaju na proizvodnji šećerne trske, duhana, ruma, kave i kakaa, a u porastu je i razvoj lake industrije. Zemlja je poznata i po brojnim luksuznim resortima, u kojem vam ništa neće nedostajati.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Dominikanskoj Republici:
  1. Glavni grad

Istražite kulturno-povijesne znamenitosti Santo Dominga. Obiđite katoličku katedralu Santa Maria de la Encarnacion koja datira iz 16. stoljeća, kao i tvrđavu Ozama iz doba španjolskih osvajanja. U turističkoj ponudi nalazi se i obilazak mauzoleja Kristofora Kolumba, iako podatak o posljednjim ostacima poznatog moreplovca nije znanstveno potvrđen.

  1. Dominikanska divljina

Karakterističnu floru i faunu ovoga prostora istražite u Nacionalnom parku El Choco, koja se ponosi i fantastičnim špiljama Cabarete.

  1. Adrenalinski sportovi

Dominikanska Republika prava je meka sportaša ovisnih o adrenalinu. Uz klasično kupanje i ronjenje, ovdje vam je na raspolaganju daskanje na vodi, windsurfing, planinarenje, jahanje na konjima i brojne druge aktivnosti.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (91,9 posto), ostali (8,1 posto)
Valuta: 1 dominikanski peso = 100 centava
Viza: hrvatskim državljanima viza nije potrebna.
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračne luke u Santo Domingu
Kada putovati: najugodnije je od prosinca do travnja.
Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Treba imati zaštitu protiv komaraca i od jakog sunca. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Smještaj: u metropolskom Hotel Santo Domingu s 3 zvjezdice spavanje ćete platiti 56 eura, a u Viva Residence Bahia Estela s 4 zvjezdice 172 eura; u ljetovalištu Puerto Plata u Occidental Allegro Playa Dorada  s 3 zvjezdice platit ćete 89 eura.
Restorani: u Santo Domingu možete kušati internacionalnu kuhinju u restoranu Adrian Tropical , a morske specijalitete u restoranu Vesuvio .

Oprez!

Pijte flaširanu vodu i hranite se u provjerenim restoranima. (M. T.)

Salim October / Shutterstock.com (muškarci)

Facebook Like Button