Upoznajte sva lica Engleske

Engleska zemlja nogometa, ulične mode i nezaboravnog provoda privlači milijune turista iz cijeloga svijeta.

Engleska se prostire na oko 130 tisuća četvornih kilometara na sjeveru Europe. Riječ je o otočnoj državi koja je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Njen teritorij obuhvaća južni dio otoka Velike Britanije, pa na sjeveru graniči sa Škotskom, a na zapadu s Walesom. Okružena je Irskim i Sjevernim morem, a leži i na Engleskom kanalu.

U Engleskoj živi oko 50 milijuna stanovnika i smatra se najgušće naseljenim prostorom Ujedinjenog Kraljevstva, te jednim od najnapučenijih prostora Europe.

Glavni grad Engleske, a ujedno i Ujedinjenog Kraljevstva jest London – koji se smjestio na rijeci Temzi na jugu otoka. Predstavlja važno kulturno, financijsko i gospodarsko središte Engleske i svijeta.

Engleska kuhinja

Engleska kuhinja poznata je diljem planeta, iako možda nije za svaki ukus. Njeno najpoznatije jelo svakako je fish & chips, odnosno pohana riba s dodatkom prženih krumpira. Ovdje se rado jedu različite vrste mesa, kao i njene iznutrice – poput pita od bubrega ili prženog mozga. Engleska je poznata i po slatkim i slanim pudinzima – a najrašireniji je Jorkširski puding. Zanimljivo je pripomenuti kako su kolonijalna osvajanja Engleza utjecala i na njene prehrambene navike, pa je u zemlji raširena konzumacija raznovrsnih indijskih curryja do te mjere da ih stanovništvo smatra svojim autohtonim jelom. Hrana se služi uz neizbježno pivo, a u zemlji je raširena i kultura ispijanja čaja – točno u 17 sati.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Engleskoj:
London

big-bang
Da bi obišli glavni grad Engleske i njegove kulturne znamenitosti potrebni su vam dani! Obavezno razgledajte Big Ben, Westministarsku palaču i opatiju, crkvu sv. Margarete i londonski Tower. Divite se Buckinhamskoj palači iz daljine, posjetite Greenwich, pogledajte nogometnu utakmicu na stadionu Wembley, kupujte u Sohu i ulici Oxford, te posjetite neki od lokalnih pubova.

Mistični Stonehenge

engleska
Obiđite jednu od najpoznatijih građevina neolitika i brončanog doba – Stonehenge – na Salisburškoj nizini u okrugu Wiltshire. Ovaj lokalitet okuplja monumentalne kamene blokove, a njegovi graditelji, kao i namjena i danas u nepoznanica. Pretpostavlja se da je Stonehenge služio predviđanju astronomskih pojava, pa je i danas najposjećeniji uoči ljetnog solsticija.

Beatlesi

john-lennon
Turisti rado posjećuju Liverpool – koji se smjestio na sjeverozapadu zemlje uz estuarij rijeke Mersey. Najčešća odrednica u gradu jest pristanište Head, Albertov dok i ulica Williama Browna koji su pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje se nalazi i jedinstven muzej – Beatlesova priča – koja okuplja sve detalje svjetski poznate grupe iz ovoga grada.

Liverpool

Zapanjujući krajolici

krajolici-engleska
Ljubitelji prirodnih čuda upućuju se u Nacionalni park Yorkshire Dales, koji se prostire na 1770 četvornih kilometara u Sjevernom Yorkshireu i Cumbriji. Park se sastoji od brojnih riječnih dolina i brežuljaka s raznovrsnom florom i faunom, brojnim špiljama i zanimljivim vapnenačkim strukturama. Obiđite i muzej u parku, i saznajte njegovu bogatu povijest.

Literarna bajka

Nottingham
Zanimaju vas engleski legende? Posjetite grad Nottingham, koji se smjestio na istoku zemlje. Ovdje možete istražiti dom pjesnika Lorda Byrona, Nottinghamski zamak koji je dao izgraditi Vilim I. Osvajač, kao i razgranat špiljski sustav. U blizini grada prostire se i poznata Šervudska šuma koja je nadahnula mnoge priče o Robinu Hoodu i njegovoj družini.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo (70 posto stanovništva), islam, hinduizam, budizam, druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: britanska funta (GBP)
Viza: nije potrebna; ipak, imajte na umu da svi državljani koji nisu članovi EU pri ulasku u zemlju podliježu imigracijskoj kontroli i moraju slijedite propise države. Više o uvjetima ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo možete saznati u njihovom Veleposlanstvu u Zagrebu (Alexandera von Humboldta 4; Tel: 01 6009 122)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna međunarodna zračna luka Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva jest Heatrow International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel The Millestone  i hotel Levin izvrstan su i luksuzan odabir u Londonu.
Restorani: Pažljivo planirajte put i unaprijed rezervirajte svoje mjesto u jednom od ponajboljih restorana svijeta – The Fat Duck legendarnog šefa Hestona Blumenthala. U Londonu ćete dobro jesti i u restoranu Gordona Ramseya ili u humanitarnom projektu Jamieja Olivera 15.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo, zbog pojačane opasnosti od međunarodnog terorizma. Preporučuje se da pratite vijesti u toj zemlji prije odlaska na put.
Također, pripazite i na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Facebook Like Button