Gambija

Najmanja država kontinentalne Afrike predstavlja pravi izazov za putnike iz cijeloga svijeta.

Gambija se prostire na oko 10 tisuća četvornih kilometara na zapadu Afrike, što ju čini i najmanjom državom kontinentalne Afrike.  Zapadni dio zemlje leži uz Atlantski ocean, dok je ostatak kopna  – kojom protječe rijeka Gambija – okružen Senegalom.

U Gambiji živi oko 1,7 milijuna ljudi, koji se uglavnom bave poljoprivredom, točnije uzgojem kikirikija. Zajednica je to mnogih etničkih skupina, od kojih su najbrojniji narodi Mandinka, Fula i Wolof. Imajte na umu da lokalno stanovništvo nije ludo za fotografiranjem, pa ako poželite snimiti neku uspomenu – prvo pitajte za dopuštenje.
Banjul je glavni grad i luka zemlje, a smjestio se na mjestu gdje rijeka Gambija utječe u Atlantski ocean. Uz obalu se smjestio i najveći grad Gambije – Serekunda – koja predstavlja glavno trgovačko središte zemlje.

Gambijska kuhinja temelji se na kombinaciji riže, mesa, povrća i kikirikija. Unatoč većinski islamskom stanovništvu – ispijanje alkohola je dozvoljeno – uglavnom u turističkim kompleksima. Turistima su tako na raspolaganju strana žestoka pića, lokalno pivo i palmino vino, ali i niz različitih voćnih sokova.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Gambiji:
  1. Prekrasne plaže

Gambija je turistička zemlja, a njen glavni adut su prekrasne plaže uz obalu Atlantskog oceana. Jedna od popularnijih destinacija je gradić Sanyang u pokrajini Kombo na jugu države. Ipak, imajte na umu da su morske struje izuzetno jake, pa se na kupanje odlučuju samo najhrabriji plivači.

  1. Bazen krokodila

Nedaleko obalnog grada Bakaua nalazi se bazen Kachikally s navodnim iscijeliteljskim moćima. Riječ je o mjestu u kojem obitavaju zapadnoafrički krokodili, a čija voda navodno liječi neplodnost kod žene. Ne bojte se – krokodili su se navikli na turiste, pa dopuštaju da ih nahranite (ribom) ili podragate.

  1. Šoping u Serekundi

Najveći grad Gambija prava je trgovačka meka. Uputite se na njegovu glavnu tržnicu i pokušajte se kontrolirati dok birate neki proizvod za sebe. Ovdje se isplati kupovati drvene maske, rezbarije, odjeću i  zapadnoafričke instrumente, poput bubnjeva i kore.

  1. Gambijska divljina

Nacionalni park rijeke Gambije prostire se na šestotinjak hektara uz lijevu obalu istoimene rijeke. Dom je to za mnoge životinjske vrste ovoga prostora, ali i endemične biljke. Gambijsku divljinu možete istražiti i u rezervatu prirode Abuko, šumi Makasutu i rezervatu Bao Bolon.

  1. Banjul

Ukrcajte se na brodić u glavnome gradu, uzmite pecački štap u ruke i krenite u pustolovinu. Na kopnu istražite etnografski muzej, monumentalnu građevinu po imenu Arch 22 i park-šumu Bijilo. Kad padne mrak posjetite neki od klubova i barova. Banjul je centar noćnog provoda – pa je odlična zabava zajamčena.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski
Religija: islam (90 posto)
Valuta: dalasi (GMD)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Gambije u Londonu (57 Kensington Court; Tel. 00 44 20 79 37 6316/7/8)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka u Gambiji jest Banjul International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do veljače.
Smještaj: Hotel Laico Atlantic  u Banjulu i hotel Kairaba u Serekundi odličan su izbor.
Restorani: Billy’s u Banjulu služi odličnu afričku spizu, a dobro ćete jesti i u restoranu GTS Kololi u Serekundi.

Oprez!

Krađe turista se znaju događati, pa uvijek pazite na svoj novac, dokumente i drugu imovinu. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Facebook Like Button