Mesna štruca na afrički način – Južnoafrički bobotie

Afrička verzija mesne štruce idealna je poslastica od mljevene govedine i sastojaka koje možemo nabaviti i kod nas, a donijeti će dašak osvježenja slasnih okusa za sve koji obožavaju mesne štruce.

Savjet više

Pecite Južnoafrički bobotie, odnosno mesnu štrucu, u kalupu za kruh. Tako će fini sokovi ostati u mesu, a vaša će mesna štruca biti daleko sočnija. Lijep izgled, iz kalupa za pečenje kruha, vašeg ručka ili večere tako će poprimiti još ljepši oblik za serviranje.

Namirnice za Južnoafrički bobotie:
1 kg mljevene govedine
2 kriške kruha (po mogućnosti staroga)
2 srednje velika luka
2 jaja
250 ml mlijeka
100 grama suhih marelica
50 grama grožđica
50 grama badema
1 žlica curryja
½ žlice kurkume
sok 1 limuna
2-3 lista svježeg limuna
biljno ulje
sol i papar

Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijete biljno ulje u tavi, stavite nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Potom dodajte mljevenu govedinu i miješajte sve dok meso ne potamni.

Meso i luk iz tave premjestite u zdjelu i pomiješajte s kruhom (kojeg ste nakratko potopili u mlijeku i ocijedili od viška tekućine), nasjeckanim marelicama, grožđicama i bademima. Smjesu začinite solju, paprom, limunovim sokom, curryjem i kurkumom.

Smjesu iz tave prebacite u dublju posudu (ili ako želite u kalup za pečenje kruha) te stavite peći oko sat vremena na 200 stupnjeva Celzija. Dvadesetak minuta prije kraja pečenja istucite jaja s mlijekom (ono u kojem ste omekšali kruh), prelijte po površini jela i nastavite peći. Ukrasite s listovima svježeg limuna.

Poslužite s rižom kuhanom na pari.

Smaaklike ete!

Facebook Like Button