Poljski specijaliteti

Pripremite se za slatko-slana jela s ponekim gastronomskim iznenađenjem!

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U njihovoj prehrani naći ćete neka poznata srednjoeuropska i istočnoeuropska jela, ali i finese talijanske i francuske gastronomije. Lokalno stanovništvo s ponosom bi reklo kako u njihovoj kuhinji ima za svakoga ponešto.

Pierogi su, pak, najpoznatiji predstavnici ove raznolike kuhinje! Riječ je o mekim jastučićima nalik na talijanske raviole – točnije, jelu sastavljenom od tankoga tijesta punjeno pireom od krumpira, povrćem, sirom ili mesom, koje se dvaput termičko obrađuje. Prvo se pierogi nakratko prokuhaju u slanoj vodi, a potom zapeku s maslacem kako bi dobili zlatnožutu boju.

Imajte na umu da su poljska jela iznimno aromatična zbog česte upotrebe začina – ponajviše kima, mažurana, kopra, papra i peršina, te da se gastronomija temelji na mesu – uglavnom svinjetini, govedini i piletini – i mesnim prerađevinama. Poznati su po pohanom svinjskom kotletu (Kotlet schabowy), koja se služi s brojnim prilozima i salatama, a ovdje se često jede i zrazy – mesno jelo od mljevene govedine nadjevene povrćem, krumpirom i gljivama. Želite li igrati na sigurno – naručite golabki – ili poljsku varijantu sarme.

Na raspolaganju su vam i mnogobrojne vrste poljskih kobasica od različitih vrsta mesa. Svakako isprobajte krakowsku – dimljenu svinjeću i dobro začinjenu kobasicu koja se obično poslužuje kao hladno predjelo. Ako ste u potrazi za nešto robusnijim okusom – naručite bigos, odnosno lovački gulaš pripremljen od različitih vrsta mesa, gljiva, kiselog zelja, suhih šljiva i brojnih začina.

Ako na jelovniku vidite zupa – znajte da je riječ o juhi. Ovdje se najčešće jedu juhe od krastavaca (ogorkowa) i rajčice (pomidorowa), bistre mesne juhe (rosol), juhe od tripica (flaki), a svakako valja isprobati i żurek – poljsku varijantu prežgane juhe s komadićima slanine i kobasica.

Ljubitelji slatkih zalogaja u Poljskoj će se osjećati kao kod svoje kuće. Od uobičajenih slastica svakako valja izdvojiti orahnjaču i makovnjaču (makowiec), krafne (paczki), pitu od jabuka (szarlotka) te različite kolačiće, a posebno piernike – od đumbira. Poljaci obožavaju i serneki, odnosno kolač od svježeg sira twaroga, koji se često ukrašava želeom od sezonskog voća, te kisiel – voćnu juhicu!

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button