Med ukusna poslastica ljekovitih svojstava

Koliko ste puta od mama i baka čuli da kada ste bolesni, gripozni ili slabi da uzmete žlicu meda?

Oni koji su ih poslušali i to doista učinili znaju da su im se simptomi gripe smanjili a enegrija u tijelu povećala. Tko zna, možda mame i bake nisu uvijek u pravu..no u ovom slučaju zaista jesu.

Ova zaista slatka poslastica je jedna od najzdravijih i najposebnijih namirnica koja se koristi kako u medicini tako i u kuhinji. Neizostavan lijek za upaljeno grlo, gripe i hunjavice ima šaroliku upotrebu i toliko zdravih te hranjivih nutrijenata za koje nismo ni bili svjesni.

Doista, u domaćoj proizvodnji ili na policama supermarketa možete pronaći veliki broj vrsta meda od najpoznatijih kao što su kestenji, bagremov ili cvijetni pa do onih za koje nismo ni znali da postoje kao što su repičin, ružmarinov ili metvičin.

Najpoznatija je upotreba bagremovog meda za smirenje i lakši san, lipinog i kaduljinog za lakše iskašljavanje bronhijalne sluzi te kestenovog za lakši rad probavnog sustava.

Način na koji se med dobiva svima je poznat no manje smo upoznati s njegovim sastojcima koji ga upravo čine najzdravijom poslasticom.

Bogat je ugljikohidratima, mineralima, a posebno vitaminima C te B kompleksom. Dnevnom upotrebom meda smanjujemo količini kolesterola u krvi, potičemo rad probavnog sustava, obogaćujemo organizam vitaminima i željezom a i znanstveno je dokazano da med dobro isjeljuje rane, što površinski što dubinski

Ne postoji nekakav konvencijalan način upotrebe meda jer je onda zaista široka. Preporuča se uzimati ga barem jednu žlicu svaki dan.
Ako se med stavlja u čaj obavezno treba paziti da čaj nije vruć jer time med gubi svoje hranjive nutrijente.
Med se koristi u spravljanju mnogih jela i kolača a poznat je i po svojim iscjeljujućim svojstvima pa je također neizostavan dio raznih kozmetičkih preparata.

Za kraj možemo reći da su mame i bake doista bile u pravu što se tiče meda. Najbolje bi bilo uzimati jednu žlicu na dan ili još bi bilo još zdravije šećeriti čaj radije s medom nego šećerom.

Ako već osjećate kakve simptome gripe ili malaksavosti znate što vam je činiti

Za prave sladokusce – Brzi kolač s medom

.
U manju posudu za pečenje, najbolje bi bilo u posudi za pečenje kruha, staviti smjesu od 250 ml meda, četiri jaja, jedne žličice praška za pecivo, 380 g brašna, malo sode bikarbone, šećera po ukusu te naribane naranče.

Smjesu peći na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta sve dok se kolač ne digne i dobije lagano zlatnu boju.
Ohlađeni kolač poslužite uz čaj, kavu ili šalicu toplog mlijeka.

U slast!

Autor: Petra Mikloš

Facebook Like Button