Aronija čudesna biljka sjanih ljekovitih svojstava

Aronija je čudesno ljekovita biljka izvanrednih svojstava koja liječe naše tijelo, a svakako spada među vodeće podizače u očuvanju imuniteta.

Zašto je aronija najljekovitija biljka

Njezin trpki okus mnogima nije baš drag, ali ako znamo da čašom soka od aronije unosimo u tijelo pregršt vitamina poput vitamin C, K i E, vitamine B skupine, minerale, vlakna i vrijedne antioksidanse, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i natrij.

sok od aronije

Aronija je između ostalog i protuupalna, djeluje i protiv bakterija, a neka su istraživanja pokazala da izvrsno djeluje u borbi protiv Escherichiae coli što ove gotovo crne plodove stavlja na mjesto jedne od vrlo važnih namirnica u našoj prehrani.

Porijeklo aronije

Ova čudesna biljka iz porodice ruža, latinskog naziva aronia melanocarpa, u Europu je stigla s istočne obale Sjeverne Amerike. Zbog njena izgleda i sposobnosti preživljavanja na temperaturi od – 30 stupnjeva Celzija, nerijetko se može čuti kako je nazivaju sibriska borovnica.

Za svoga rasta doseže maksimalno 3 metra visine, te 2,5 metra širine. Prepoznajemo ju kao listopadni grm kojega ukrašavaju prekrasni bijeli cvjetovi na kiticama, pa je i kao ukrasna biljka u vrtovima svojom ljepotom ponajviše privukla Europljane.

Međutim, njena najveća tajna krije se u ukusnim, ljubičasto – crvenim plodovima koji sazrijevaju u kolovozu, a koji sadrže znatan broj ljekovitih svojstava.

Fascinira to što nerijetko po jednome grmu možemo sakupiti i po 15 kilograma bobičastih plodova, no s druge strane moramo uzeti u obzir da na području naše zemlje ovoj biljci ne prijete štetočine i prirodne bolesti, što dakako ide u prilog tako bujnom rastu i količini plodova.

Priča se naime, da su nekoć Indijanci s područja Sjeverne Amerike bili dobro upoznati s njenim ljekovitim svojstvima, te su ju često koristili u prehrani ili kao prirodni lijek na način da su ju sušili i potom mljeli.

No, kako to obično biva, u Europi su se prvo orijentirali na njen prekrasan izgled, pa ne čudi što je dobila nagradu Kraljevskog vrtlarskoga udruženja u Velikoj Britaniji.

Stavimo li to po strani, otkriti ćemo kako su plodovi aronije pomogli liječenju nuspojava izazvanih radijacijom (primjerice u Černobilu), te da se listovi i kora koriste za zaustavljanje krvarenja.

Da ne duljimo, ovu biljku vrijedi imati u svome vrtu iz nekoliko razloga.
Vrlo je lijepa izgleda i osvježit će vaš vrt. Pored toga, istraživanja su pokazala kako pomaže liječenju mnogobrojnih, iznimno opasnih, bolesti.

aronija plodovi aronije

Kada se sadi aronija<7h6>
Aroniju biljku je najbolje saditi u jesen, tijekom zime i u rano proljeće, uz uvjet da zemlja nije smrzla i da vegetacija još nije počela.

Kako zasaditi svoju aroniju

Nabavite li svoju sadnicu za grm aronije vrlo ćete je lako zasaditi u svom vrtu, cvjetnjaku ili balkonu u velikoj posudi.

Upute za sadnju sadnica aronije:

> označite mjesto sadnje
> uklonite sa sadnice PVC foliju oko korijena
> iskopajte rupu dubine i jednako tako promjera 50 cm
> 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 treseta
> tako dobivenu mješavinu natisnite oko sadnice i zatim je dobro zalijte
*Napomena: ako sadite više grmova aronije onda razmak između sadnica u redu treba biti barem 1,5 metar

Samo neke bolesti u kojima će aronija pomoći pri ozdravljenju

Trovanje teškim metalima i radioaktivnim tvarima, kardiovaskularne bolesti, karcinom, migrene, šećerna bolest, bolesti želuca. Također, povoljno djeluje na vaš imunološki sustav, te ga čini otporniji. Sve ovo ne čudi kada znamo kako, i kao što smo naveli, u svome plodu sadrži mnogo biološki aktivnih tvari, vitamina i minerala.

OVDJE saznajte još o tome zašto je aronija najljekovitija biljka

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button