Fritule ili pršurate stari recept dalmatinske kuhinje

U vrijeme fašnika i karnevala uz kuhano vino ili vruću rakijicu savršeno pašu fritule, uštipci ili kako korčulani kažu pršurate.

Doba je godine kada se konačno možemo malo opustiti i svoje nepce zadovoljiti finim tradicionalnim okusima.
Možete li uopće zamisliti veseli dio Adventa ili karnevalske godine bez fritula, uštipaka ili pršurata?
Zato ćemo vam danas pokloniti stari recept dalmatinske kuhinje (Blatski/otok Korčula) za FRITULE ili PRŠURATE.

Sastojci za recept

½ kg glat brašna (muke)
3 žlice šećera
1 kocka svježeg kvasca
1 dcl tople vode za kvasac
2 cijela jaja
1 dcl rakije, (po mogućnosti Blatske anisete ako nemate onda ruma)
naribana korica limuna i naranče
1 l suncokretovog ulja za prženje
malo soli,dva vanilija šećera,šećer u prahu,cimeta
10 dkg grožđica (suhica)
tople vode po potrebi

Priprema

U posudu veću barem tri puta od smjese staviti brašno,šećer, malo soli, naribanu koricu od limuna i naranče, rakiju anižetu i prethodno namočene grožđice u rakiju ili rum, zdrobljenu kocku kvasca, dva jaja.

Prethodno posebno umutimo bjelanjak u čvrsti „snijeg“ te lagano dodajemo toplu vodu sve dok smjesa ne bude takve teksture da je mekana, i da se lagano odvaja od posude. Tada tijesto stavimo na toplo i  pokrijemo čistom krpom te pustimo da se nadigne barem dva do tri puta.

Takvo tijesto treba peći na dobro zagrijanom ulju do zlatno – žute boje. Tijesto se uzima iz posude rukom i propuštamo ga se između kažiprsta i palca da bude veličine oraha, a zatim ga žličicom odvajamo i stavljamo u vruće ulje. Pršurate su gotovi vrlo brzo. Ocijediti ih /najbolje ih stavljati u cijedilo/ i posuti mješavinom kristal šećera  i šećera u prahu te cimeta i vanilija šećera, a već prema ukusu.

Poslužiti još tople.

PRIJEDLOG: Ako ste vani i ako je hladno predlažemo uz ovo jelo kuhano vino ili rakiju.
U zatvorenom prostoru će biti izvrsna čašica nekog muškata.

Pripremila za vas: Višnja Dobrić Čihoratić

Facebook Like Button