Jezero Malawi

U sredini Afrike, jezero Malavi, postaje oaza različitih životinja i staništa.
Slatkovodno jezero koje se proteže u tri zemlje ima čistu plavu vodu i prekrasne šarene ribe. Čini Vam se da kada ste tamo, da se upuštate u veliki akvarij prepun nevjerojatnih bića.

Nerijetko putnik postavlja pitanje, da li je to jezero ili more? Oči hvataju svijetlo plavu boju u daljini, a bijeli pijesak izvire stidljivo iz priobalnog područja. Baobab stablo, koje se činilo da će ga voda preokrenuti, često dolazi u okvir vašeg pogleda. Ako pokušavate pronaći svoj ​​kraj, možete slobodno odustati, jezero Malavi neće završiti, bez obzira koliko oko daleko može vidjeti.

Nije ni čudo da ga je jedan putnik nazvao “unutrašnje more”. Jezero Malavi također se zove jezero Nyassa, koje proteže preko tri zemlje: Malawi, Mozambik i Tanzanijom. Dužina je oko 580 km po 75 km širine. Ovo jezero spaja rijeke Ruhuhu, Shire i Zambehzi koje borave u Mozambiku.

Jezero Malavi ima karakteristike istovjetne moru. Voda je bistro plava i izvanredna, a okolne bijele pješčane plaže daju Vam osjećaj mira. Ustvari, to je drugo najdublje slatkovodno jezero u Africi. UNESCO ga je također imenovao kao dio svjetske kulturne baštine.

Kupanje u jezeru znači da se kupate u velikom akvariju. To je uzrokovano mnogim cikladama, zvanim Angel Fish (Anđeo riba) koji su se nastanili u jezeru. Anđeo riba ima šarmantnu kombinaciju boja karoserije te sja u jezeru poput vlasulje u oceanu. Postoje dvoje nenastanjenih otoka u sredini jezera Malawi, Likoma i Chizumulu. Možete plivati ​​oko ta dva otoka, ili samo kajakom uživati na vodi.

Jezero Malavi je plavi kristal u sredini golemih ravnica u Africi. Stanište za hippose, krokodile, ptice, a ponekad i stalne stanovnike poput majmuna. Ako se nađete u pravom trenutku i imate sreće, možete gledati orlove kako otimaju ribe iz površine jezera.

Tekst: Azra Terzić
Slike: shutterstock

Facebook Like Button