Znate li da je Varaždin grad anđela, otkrijte zašto

Jeste li znali da postoji grad u kojem spavaju anđeli?
Priča kaže da su lutali po svijetu, te se odlučili odmoriti upravo ovdje, u Varaždinu.

U baroknom gradu Varaždinu im se očito toliko svidjelo da su odlučili zauvijek ostati. Svatko tko je barem jednom posjetio ovaj grad, naše će anđele u potpunosti razumjeti.
Pa zašto se ne biste i vi počastili vikend-avanturom i krenuli u potragu za anđelima iz ove priče? Ima ih posvuda. Neki su ove ljetne sparine odlučili izbjeći sakrivši se u zvonike. Drugi odmaraju na pročeljima kuća i zgrada, a oni treći skrivaju se na najneobičnijim mjestima grada, čekajući upravo vas da ih pronađete…

Na sjeverozapadu Hrvatske, samo osamdesetak kilometara udaljen od zagrebačke užurbanosti i vreve, smjestio se Varaždin. Ovaj mirni gradić očarat će vas svojom ležernošću i arhitekturom. Ovjenčan titulom najuređenijeg grada Hrvatske, Varaždin se može pohvaliti i srebrnim cvijetom Europe za uređenost i kvalitetu života.

Ono po čemu se Varaždin razlikuje od ostalih gradova, zasigurno je njegova bogata kulturna baština. Upravo iz tog razloga, ovaj se grad, poznat po baroku, kulturi i cvijeću, može pohvaliti i najstarijom gradskom vijećnicom u Europi, jednako kao i gradskim grobljem, koje je po hortikulturi i ljepoti, prvo u Europi i drugo u svijetu. Varaždinska bogata prošlost i danas se osjeća u gotovom svakom kutku grada. S razlog prozvan „malim Bečom“, Varaždin će vas impresionirati odmah u startu.

Posjetite varaždinski Stari grad, ušuljajte se u dvorac i zavrtite vrijeme nekoliko stoljeća unatrag. Šetnja gradom odvest će vas do gradskog korza, gdje svake subote ujutro možete, ispijajući kavu na jednoj od mnogobrojnih terasa, promatrati nadasve zanimljivu i neobičnu izmjenu varaždinskih purgara.
Kad se već nalazite ovdje, svakako se počastite tradicionalnim gastronomskim delicijama, poput vrlo poznatih varaždinskih klipića,čiji se čuveni recept prenosi iz naraštaja u naraštaj. Učinite li predah, u koktel baru Simphony utažite žeđ najljepšim koktelima u državi. (Provjereno!).

Varazdin4

Mi Varaždinci možemo se pohvaliti još jednom zanimljivom informacijom. Posjedujemo rječnik svog vlastitog varaždinskog govora! Varaždin se može podičiti i iznimno lijepom palačom Sermage, isto kao i Etnološkom zbirkom Gradskog muzeja u kojem se nalazi na tisuće različitih vrsta insekata ( i više od 4 tisuće različitih leptira!).

Internacionalno prepoznat Špancirfest, svakako je manifestacija vrijedna posjeta. Kako bi mi Varaždinci kolokvijalno rekli (a otuda i naziv) „prošpancirajte“ se našim ulicama i nakratko vratite u zlatno doba bivšeg nam glavnog grada. Dašku barokne prošlosti pridonijet će pregršt štandova s raznovrsnim unikatnim umjetninama i gastronomskim delicijama, dok će vam gradski notar izdati dokument kojim ćete postati počasni građanin Varaždina.

Uz sve ovo, Špancirfest vam može ponuditi i mnogobrojne koncerte poznatih domaćih i stranih imena.

Onima željnima kulture, Varaždin s ponosom može predstaviti Varaždinske barokne večeri, koje se održavaju još od davne 1971. godine. Uz izvođenje barokne glazbe, u popratnom se programu predstavljaju i knjige, organiziraju likovne izložbe te različiti glazbeni seminari. Zateknete li se ovdje u rujnu, nikako nemojte zaobići ultimativni glam-trash događaj, odnosno Trash film festival. Ovaj trodnevni međunarodni festival niskobudžetnih filmova, zabavit će vas velikim brojem akcijskih, borilačkih i inih filmova, a ne nedostaje ni popratnog sadržaja poput kič koncerata, trashy oprava i glazbe, te crvenog tepiha.

Nedavno je poznati britanski časopis ustvrdio da je Varaždin jedna od najbolje čuvanih tajni Hrvatske. Mi Varaždinci se slažemo. Na vama samo preostaje da je razotkrijete.

Tekst i fotografije: Martina Plantak

Facebook Like Button