Stubička pisanica tradicionalni recept koji obožavamo

Donosimo vam autentičan recept za domaću stubičku pisanicu ili kako je još volimo zvati svinjeći lungić, tradicionalno jelo koje vole sve generacije.

Isprobajte prema domaćem receptu ukusnu i sočnu stubičku pisanicu poslije koje savršeno odgovara domaća balzamača, bazlamača ili zlevanka kako se još naziva u nekim krajevima.

OVDJE pronađite još jedan izvrstan recept sa svinjskim lungićem
Lungić glaziran pekmezom od šljiva

Sastojci za recept:
400 g svinjskog filea
50g suhih šljiva
20g maslaca
malo soli
malo papra
0,5 dl šljivovice
po potrebi povrtni temeljac

Priprema recepta
Trajanje izrade – oko 25 minuta

Očišćeni svinjski file probodite po dužini kuhačom te formirajte “džep”. Napunite ga cijelog sa suhim šljivama i stavite na zagrijani maslac. File pržite na jačoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
U međuvremenu ga posolite i popaprite.

Kada se dovoljno ispekao sa svih strana, ulijte šljivovicu i flambirajte. Tavu odmah poklopite kako bi ugušili plamen i nakon minutu-dvije otklopite, ulijte povrtni temeljac i ubacite suhe šljive te ponovno zaklopite. Nakon 10 minuta uz ppovremeno dolijevanje temeljca, file odložite na tanjur.

Umaku koji je ostao u tavi dodajte maslac i promiješajte (ugasite vatru).
Komade filea servirajte uz široke rezance i prelijte umakom.

Dobar tek.

Tekst: Višnja Dobrić Čihoratić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button