Blagodati kestena i kako napraviti ekstrakt koji nam štiti krvotok

Došla nam je jesen, a uz nju nam dolaze i kesteni. O kestenima ćemo pričati na drugačiji način. S vama ćemo podijeliti što znamo o njima i koliko su kesteni zapravo ljekoviti.

Mini opis dragocjenog kestena
Divlji kesten raste kao ukrasno stablo, visoko 20 do 30 metara, guste krošnje, široke 4 do 6 metara, po parkovima i drvoredima, gajevima i lugovima, a možete ga ponekad pronaći i uz ceste i puteve.

Plodovi su zeleni, okrugli s bodljama, a sadrže 1 do 2, ponekad 3 do 4 sjajne smeđe sjemenke, koje nazivamo kestenom, Listovi, sastavljeni od 5 samostalnih dijelova na dugoj peteljci, imaju dvostruko nazubljene rubove. Kora je tamnosmeđo-siva, grubo ispucana.

Pupoljci sadrže skulin, cvjetovi tanin i kvercitin, zelena bodljikava ljuska katehinske tanine i flavonske heterozide, smeđi plod sadrži škrob, ulje, bjelančevine, eskulin, sterol, flavon, kvercitin, kemferol, vitamin B1, C i K, te nešto mineralnih soli. U svim dijelovima stabiljke, kao i u plodu, možete pronaći saponin koji liječi od kožnih bolesti, razrađuju krv i čini je manje ljepljivom.

Pripremite u svom domu prirodni lijek

Ako 12 do 15 svježe ubranih i sitno naribanih kestenova, zajedno s njihovom njihovom smeđom korom, ulijevamo polako u 2,5 kipućeg konjaka, čime se uništavaju fermenti i sprječava kvarenje otopine, te ga na kraju ohladimo i profiltriramo, dobiti ćemo ekstrakt.
Možemo ga napraviti i tako da naribani kesten prelijemo hladnim konjakom, ostavimo da odstoji u žutoj boci široka grla, zatvorenoj staklenim čepom, 6 do 8 tjedana, a zatim ocijedimo i profiltriramo.

Izdvojeno:
> Zašto nam služi ovaj ekstrakt? Ekstrakt popijte, u obliku kapljica, s kojim ćete moći poboljšati rad vena i krvotoka.

Ekstraktom od divljeg kestena liječi se venozni sistem, naročito hemoroidi, proširene vene na nogama, thrombophlebitis i varikozna ulcera. U njemu ima vitamina P, koji povećava otpornost kapilara i smanjuje im propusnost.

Ekstrakt je najprikladniji kao lijek, ali se često pije i čaj od pupoljaka i cvjetova, ili tinktura od cvjetova.

Čudotvorni čaj
Čaj od mlade kore drveta i smeđe kore ploda (bez žute iznutrice) liječi od hemoroida, povećane prostate, upale i proširenja vena, osobito od varikokela i varikoziteta nogu, i stišava bolove što od njih nastaju.

Odvar od kestenove kore kao oblog liječi od nekih kožnih bolesti i lupusa. Protiv groznice i nazeba, mjesto kininove kore, uzima se 2 do 3 dana četvrtina naribanog kestena natašte s malo vode.
Uzme li se polovica kestena sa šalicom crna vina ili kave, liječi se od probavnih smetnji (poput proljeva), a čaj od 30 g kore u 1 l vode čak i od dizenterije.

Nadamo se da ćete sada na kestene gledati iz druge perspektive i iskoristi sva njegova ljekovita svojstva.

Autorica: Azra Tezić
Fotografija: Foter

Facebook Like Button