Talijanska Verona grad je vječne ljubavi

Verona ili kako još zovu ovaj bajkovito lijep talijanski grad zaista zaslužuje i naziv grad vječne ljubavi.

Glavni grad istoimene talijanske provincije dočekao nas je u tmurnom tonu. No, čak ni unatoč oblacima i povremenoj kiši, naš doživljaj Verone nije se nimalo pokvario.

verona julijin balkon

Odrasle na Shakespeareovim romanima, najprije smo odlučile posjetiti Julijinu kuću. Iako nikada nije dokazana da upravo ta kuća pripada junacima Shakespeareovog romana, horde turista i dalje se slijevaju posjetiti vjerojatno najpoznatiji balkon na svijetu.

verona julijin zid

Iako nismo ušle u kuću i poslikale se na famoznom balkonu (zaključivši da je cijena malo previsoka), prošetale smo dvorištem i ostavile ljubavnu poruku na zidu.

verona julijin zid zelja

Legenda kaže da će vam se, uhvatite li se za Julijinu desnu dojku (muškarci) ili za njenu desnu ruku (žene) ostvariti želja. Nije da smo praznovjerne, ali svejedno smo se naguravale s mnoštvom ostalih turista, ne bi li je uspjele dotaknuti.

Uz brojne arhitektonske znamenitosti (većina ih spada pod UNESCOVU zaštitu), jedna od najzanimljivijih svakako je rimski teatar – Arena. Po veličini, treći amfiteatar u Italiji, može se pohvaliti svojom dugom poviješću. U Areni se i danas održavaju brojne predstave i koncerti, za čije se ulaznice zna čekati i mjesecima prije.

verona arena

Posjetile smo i gradsku palaču, kuću Mazzanti te najpoznatiju crkvu San Zemo Maggiore, koja se smatra najvažnijom romanskom građevinom cijele sjeverne Italije.

Svakako vrijedi posjetiti „Piazzu delle erbe“, gdje možete kupiti pregršt suvenira, nakita, šalova te raznoraznih domaćih poslastica.

verona Piazzu delle erbe

Trgovci su najčešće otvoreni za cjenkanje, pa početnu cijenu znaju spustiti i za nekoliko eura. Na istom trgu nalaze se i brojni kafići i restorani, koji će vas ponuditi raznolikim talijanskim delicijama, kavom i poznatim Aperol spritzerom.

Autorica: Martina Plantak
Fotografije: iz privatnog albuma Marine Plantak

Facebook Like Button