Pjenušac Misal Blanc de noirs – Bijelo od crnog

Vjerojatno većina već zna što će se kuhati i peći za ove blagdane, pripreme užurbano teku, traže se namjernice i vina u kojima će se uživati s najdražima.

Ako se još niste odlučili koji biste pjenušac pili za ove blagdane, mi vam predlažemo da probate nešto novo od obitelji Peršurić.

Najnoviji pjenušac, kojega često uspoređuju sa samim Champagneom, zove se MISAL Blanc de noirs ili kako bismo u duhu hrvatskog ga nazvali bijelo od crnoga.

Naziv Blanc de noirs u Hrvatskoj mogu nositi samo pjenušci proizvedeni isključivo od sorte Pinot noir, pa tako je i ovaj pjenušac proizveden upravo od te sorte. Grožđe za ovaj pjenušac bere se s najboljih položaja koje obitelj posjeduje iz vjerojatno najvećeg nasada Pinota crnog u Istri.

Vinogradi se nalaze na dubokoj crvenici, svega 10 km od mora, tako da se u pjenušcu zaista može osjetiti istinski okusi i mirisi Istre. Osim izrazito cvjetno-voćnih nota u kojima pored jabuke i agruma, dominiraju i tropske note kao što je aroma mango, ovaj pjenušac je za razliku od drugih pjenušaca iz vinarije obitelji Peršurić obojen vrlo nježnim i svijetlim žutim nijansama.

Ovo je jedini njihov proizvod za koji grožđe ne prolazi proces hladne maceracije, već nakon berbe odmah odlazi na brzu preradu, a za proizvodnju vina koristi se samo samotok.

vino

Mnoge buni činjenica da je ovaj elegantan pjenušac proizveden iz sorte Pinot crni uzgojenom u Istri, za koju čak i literatura tvrdi da nije najbolja regija za njegovu proizvodnju. Međutim pravilnim odabirom klonova i podloga Pinot crni u Istri daje vrhunske rezultate.

MISAL Blanc de noirs sa svega 6,0 g/l šećera jedva prelazi granicu kategorije brut, što zadovoljava zahtjevima svih sladokusaca koji preferiraju extra brut i brut pjenušce.

Proizveden iz jedne vrlo zahtjevne berbe 2010. godine, odležavao je kvascima 2 godine što rezultira dugotrajnim i vrlo finim prevlažnom, te izrazitom svježinom.

Sve to čini ovaj pjenušac idealnim aperitivom, ali i odličnim pjenušcem koji se može kombinirati s laganom mediteranskom kuhinjom, jelima iz woka, slatko-kiselim kombinacijama, pa sve do deserta od kestena.

Želite li doživjeti ove blagdane veselo gdje sve crno postaje bijelo svakako odaberite novi pjenušac MISAL Blanc de noirs.

Uz dopuštenje Ane Peršurić (tekst i fotografija Misla vina)

Facebook Like Button