File od lososa u umaku od šafrana s aromatičnom palentom

Novi recept iznenađenja za fini file od lososa i šafran s aromatičnom hrskavom palentom donosi vam naša čitateljica i nekadašnja dugogodišnja voditeljica vrhunskog restorana u Zagrebu Višnja Čihoratić.                        
Recept je provjereno odličan i vjerujte nam, nećete se razočarati.

File od lososa u finom umaku od šafrana i aromatičnom palentom

Sastojci za recept:
300 g filea od lososa
1 dcl bijeloga vina
1 g šafrana u nitima
10 g maslaca
1 žlica maslinova ulja
sol-papar-luk u granulama
60 g sira mascarponea
Malo soka od limuna

Priprema recepta:
U ugrijano vino stavimo šafran te ostavimo da se moči kako bi pustio svoju divnu žutu boju. Uzmemo 150 g filea od lososa i narežemo na 1-2 prsta debljine.
U ugrijanu tavu stavimo maslinovo ulje i polovicu maslaca te dodamo file od lososa, koji smo prije posuli s malo brašna, soli i papra.

Pečemo s svake strane 2-3 min da dobije lijepu koricu te filee izvadimo van na toplo.

Na masnoću od prženja dodamo luk u granulama i čim zamiriše ulijemo bijelo vino i dodamo šafran te na laganoj vatri pirjamo dok se ne reducira.
Zatim u sve dodamo sir mascarpone, nekoliko kapi limunovog soka sve izmiješamo pjenjačom da se sažmu okusi, umiješamo ostatak maslaca i kad se sve poveže dobili smo krasan umak uz lososa i za palentu.

Sastojci za aromatičnu palentu
150 g instant kukuruznog griza
0,75 l vode lagano posoljene
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica svježe narezanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršin
30 g naribanog parmezana
1 suhi paparonchino

Priprema aromatične palente:
U kipuću vodu dodamo malo soli i maslinovo ulje. Maknemo sa vatre posudu pa stalno miješajući dodamo krupicu. Dodamo parmezan, bosiljak, peršin, paparonchino, dobro promiješamo i vratimo na vatru te kuhamo 2-3 minute.
Vruću palentu ulijemo u dublji pleh te kad se malo stisne izrežemo u obliku srca:)

Gotov losos i palentu serviramo uz fini umak. Dobar tek!

OVDJE pronađite još par izvrsnih recepata s lososom

Napravite losos kao fini namaz za ukusno predjelo
Zamislite losos u umaku od borovnica
Brzi ručak – losos s raviolima za gurmane i hedoniste

Facebook Like Button