Dječja karnevalska povorka

Dječja karnevalska povorka

Malo-veliko finale Riječkog karnevala – Dječja karnevalska povorka ovu subotu na Korzu.

Ušli smo u posljednja dva tjedna Riječkog karnevala 2014., a to znači da je na redu Dječja karnevalska povorka da osvoji Korzo, ali i srca gledatelja. Danas su na konferenciji za medije, uz ovu veselu povorku, najavljeni i ostali programi koji nas očekuju u tjedan dana pred nama.

Ines Boban Štiglić, stručna suradnica za program iz Turističke zajednice grada Rijeke, najavila je ovo malo-veliko finale Riječkog karnevala, zakazano za subotu 22. veljače u 13 sati. Za zagrijavanje, od 11 sati na rasporedu je nastup Prvih riječkih mažoretkinja te zborova Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice, nakon čega će dugoočekivana raznobojna povorka maškaranih mališana preplaviti Korzo. Ove je godine prijavljeno 76 grupa s preko 5.000 djece, a najavljivat će ih voditelji s 4 pozornice – Josip Krmpotić na Korzu, Ivana Balen na Trgu Republike Hrvatske, Ivica Nikolac na Jelačićevom trgu i u zgradi Ex port Delta Tomy DJ. Za vrijeme povorke na niz punktova po centru grada bit će organizirano oslikavanje lica, a svi koji ne budu mogli doći taj dan do Korza, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti i putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri ili na internetskim stranicama Riječkog karnevala – www.rijecki-karneval.hr.

Posebno elektronsko izdanje Karnevalskih zabava sa Zagrebačkom pivovarom najavio je Dražen Mišović, PR Manager iz Balance Entertainmenta. Subotu nakon Dječje karnevalske povorke, u zgradi Ex port Delta, događa se Carnival DJ Session, elektronski glazbeni spektakl koji će ove godine biti posebno atraktivan zbog ekskluzivnog imena koje su organizatori uspjeli dovesti u Rijeku – poznatog njemačkog DJ-a i producenta Tom Novya. Od domaćih snaga uz njega nastupaju DJ System Divine, Filip Motovunski i DJ Turk, a najavljen je i jedinstveni laser i light show te plesni nastupi. Ulaz na Carnival DJ Session je potpuno besplatan.

Pored zgrade Ex port Delta i ove je godine postavljen luna park Charlie, koji je otvoren do 2. ožujka svaki dan od 14 do 21 sat, a vikendom od 10 do 23 sata.

Meštar Toni preuzeo je ulogu najavljivača ostalih programa u sklopu Riječkog karnevala pa je tako iskoristio priliku pozvati sve na Maškarane karaoke u ZTC-u 20. veljače u 18 sati. Sudjelovat će razne karnevalske grupe, a njihovu vještinu za mikrofonom ocjenjivat će žiri sastavljen od tri klape – ženskih klapa Volosko i Kamelia i muške klape Škrljevo.

I ovog se petka, 21. veljače, na Korzo spuštaju dvije karnevalske grupe koje će se predstaviti u sklopu Maškaranih promenada, programa kojem je cilj „začiniti“ maškaranu atmosferu u gradu. Ovaj put su na redu KU Draške maškare i KU Veseli oldtimeri iz Rijeke, a njihovo je vrijeme od 18 do 20 sati.

DKP_ruta povorke

 

HNK Ivana pl. Zajca i ove je godine dio svog programa posvetio Karnevalu pa ovaj period obilježava prigodnim predstavama pod nazivom Kazališni vrtuljak u danima Karnevala. U tjedan dana pred nama bit će moguće pogledati dvije predstave – komediju za djecu i odrasle “Il barone rampante / Barun penjač“ (21., 22. i 24. veljače u 19.30 sati i 25. veljače u 12 sati u HNK Ivana pl. Zajca) i komediju „Zajedno“ (25. i 26. veljače u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku).

Kao i svaki vikend, Pašac i Zamet su prava mjesta za ljubitelje maškaranog plesanja. Udruga za očuvanje kulturnih običaja Pašac za petak 21. veljače najavljuje Maškarane tance u Domu Pašac, a Zametske maškare i zvončari u subotu 22. veljače u dvorani ŠD “Zamet” organiziraju Pusne tance na Zamete. Na oba mjesta ples počinje u 21 sat.

Balkan Kolektiv na Arci Fiumani organizira nešto potpuno drugačije u subotu 22. veljače – The Great Gatsby Carnival Party uz Mr. WooXa, koji vodi na putovanje kroz zlatne zvukove prohibicije. Organizatori najavljuju obilje vrućeg jazza i swinga u kombinaciji s modernim beatovima i bass linijama, a goste pozivaju da na partyju sudjeluju i kroz prigodni dresscode – 30-te i 40-te godine 20. stoljeća. Početak partyja je u 23 sata.

Najmlađe maškarice mogu svaki vikend računati na zabavu samo za sebe, a za to su zaslužni Botel Marina, Ri Teatar i Tower Center Rijeka. U Botelu Marina se u nedjelju 23. veljače od 16 do 19 sati organizira Mali ples pod maskama s puno zabave uz animaciju, razne igre i pjevanje, a Ri Teatar subotu i nedjelju (22. i 23. veljače) od 17 do 20 sati nudi Dječje balove pod maskama na kojima se za animaciju brinu profesionalni glumci-animatori Ri Teatra te mali glumci dječjeg dramskog ansambla “Čudesni oblačak” uz razne goste iznenađenja. Nakon što su izabrani princ i princeza Riječkog karnevala, maškarano ludilo u Toweru se nastavlja i ove subote gdje mališane očekuje Maškarani tulum uz zanimljive igre, nagrade te oslikavanja lica i animatorice, a kao posebno iznenađenje djecu očekuju Štrumpfovi! Početak programa za najmlađe je u 18 sati.

U nedjelju 23. veljače s početkom u 10 sati održat će se Streličarski kostimirani turnir u Atletskoj dvorani Kantrida, na kojem će ovom prilikom nastupiti oko 120 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Isti dan, na Pehlinu s početkom u 11 sati kreće i Maškarani Pehin, tradicionalna manifestacija koja se posljednjih dvadesetak godina održava u cilju upoznavanja, održavanja i očuvanja narodnih mesopusnih običaja. Dvadesetak karnevalskih grupa proći će stazama kojima su njihovi preci uvijek prolazili u tom periodu.

Istu nedjelju s početkom u 19.30 sati kreće Tradicionalni karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat, gdje će se pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vadlje izvoditi filmske glazbene teme i dobre stare evergreene. Na ovogodišnjem izdanju karnevalskog koncerta bit će izvedene sljedeće skladbe: Walter Tuschla – Welt – Bestseler – Poptpouri Für Blasmusik, Norbert Studnitzky – Überall blühen Rosen, Morricone de Mey – Moment for Morricone, Paul Lavander – Latin Gold, Marko Poklepović – Jadranski valovi, Hans – Egon Häusser – Swinging Glenn Miller, Naohiro Iwai – Tico – Tico, Kurt Sorbon – Tuirol – Tirol, Vladimir Mustajbašić – Melodije Istre i Kvarnera 2., Louis Prima – Sing – Sing – Sing te Hans Kolditz – Salutas Amigos.

Da karneval zahvaća sve dijelove života, dokazuje jedna izložba. Kako je maškarano radoblje inspiriralo slikaricu Branku Marčetu, moći će se pogledati u Galeriji Juraj Klović kroz njezinu izložbu „Doba karnevala“. Izložbu je postavila gđa Jasna Rodin, povjesničarka umjetnosti, a otvorenje je zakazano za utorak 25. veljače. Izložba će biti otvorena do 11. ožujka i može se pogledati svaki radni dan od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Boris Krstanović, direktor tvrtke Multilink, najavio je da će se i ove godine Dječja i Međunarodna karnevalska povorka moći pratiti putem direktnog internetskog prijenosa, koji je sada potpuno prilagođen za praćenje i na mobilnim uređajima. Za uživanje u Riječkom karnevalu 2014. putem interneta na svim vrstama uređaja, neće biti potrebna instalacija nikakvih dodatnih programa.

Za vrijeme Dječje karnevalske povorke za potrebe predstavnika medija bit će otvoren RI Info (Korzo 18b) do 17 sati i TIC – press centar (Korzo 14) do 18 sati.

Uz dopuštenje PRESS CENTAR Riječkog karnevala (sve fotografije)

Odgovori

*

*

Vaša adresa nece biti objavljena.Označena polja su obavezna.*