Ushuaia je najjužniji grad svijeta i ponosno nosi tu titulu

Ushuaia ponosno nosi titulu najjužnijeg grada svijeta. Glavni je grad Argentinske provincije Ognjena Zemlja – Tierre del Fuego.
Ushuaia je osnovan 12. listopada 1884. godine, a nalazi se na otoku Tierra del Fuego, na obali zaljeva Beagle. Ime grada na jeziku lokalnih Indijanaca Yamana znači “zaljev koji se proteže na zapad”.

ushuaia

Danas se taj grad grad razvio u lučki, ribarski i turistički centar s tridesetak tisuća stanovnika. Jedinstvena pozicija ovog grada omogućuje istraživanje Ognjene zemlje i Antarktike te pruža pogled na prekrasne krajolike mora, snijegom pokrivenih planina, šuma i glečera.

OVDJE pogledajte što sve krije Argentina i to kad god ju poželite iz vašeg naslonjača

ushuaia-1

Početkom stoljeća, zbog udaljenosti i nemogućnosti bijega, u gradu je izgrađen zatvor za okorjele zločince. Zatvor je bio u funkciji sve do sredine dvadesetog stoljeća te je danas pretvoren u muzej pod nazivom “Museo Marítimo y ex presidio de Ushuaia“.

Osim ovog zdanja još je jedna velika zanimljivost mjesta, a to je “Ferrocarril Austral Fueguino” od milja nazvana željeznica za kraj svijeta, “Tren del fin del mundo”.

ushuaia-2

Ovu starinsku kompoziciju još uvijek vuče parna lokomotiva a vozi na trasi dugačkoj 8 kilometara od grada do ulaza u nacionalni park “Tierra del Fuego“.

Malo sjevernije od grada nalazi se planina Castor na čijim je padinama smješten Cerro Castor, najjužnije skijalište na svijetu čija sezona traje od lipnja do listopada.

OVDJE saznajte zašto su Hornocal šarene planine Argentine pravo prirodno čudo

Svakako valja posjetiti i zanimljiv muzej “Museo Yamana” koji je posvećen domorodačkom stanovništvu i prikazu načina života prije dolaska kolonizatora.

ushuaia-3

U ponudi aktivnosti nalaze se i mnogobrojni izleti brodovima na obližnje otoke i glečere, a za avanturiste posjet je moguć i do samog ruba Antarktike.

OVDJE saznajte sve tajne Antarktika – svačija i ničija zemlja
Luda Antarktika i zanimljivosti koje će vas iznenaditi
Zašto je Antarktika nova meka dijamanata

U zaljevu Beagle može se vidjeti bogati životinjski svijet sačinjen od morskih lavova, pingvina, tuljana, orki te velikog broja ptičjih vrsta. Okolina pruža uživanje i u bezbrojnim drugim aktivnostima od pješačenja, jedrenja, skijanja, golfa, jahanja, pecanja ili ronjenja. Srednja temperatura zraka kreće se od ugodnih 10°C u siječnju do lipanjskih -2°C.

ushuaia-4

Lokalna kuhinja uglavno se bazira na ribi, rakovima ali i janjetini.

Korisne informacije

Jezik: Španjolski
Valuta: Peso ($) (ARS)
Hoteli: Mil 810, Cilene del Faro Suites & Spa, Arakur Ushuaia Resort & Spa, Lennox Ushuaia
Restorani: Kalma Resto, Christopher, Kaupé
Kako putovati: Avionom iz Buenos Airesa ili Santiaga
Lokacija na karti

Autor: Borna Marić
Fotografije: Liam Quinn, Danielle Pereira, galio, Dimitry B., McKay Savage

Facebook Like Button