Apfelstrudel uz originalan recept za Wiener Apfelstrudel

Apfelstrudel ili kako je mi zovemo savijača od jabuka pravo je remek djelo austrijske kuhinje i kolača.

Postoje savijače od dizanog tijesta ili lisnatog tijesta ali se “prava” savijača ili Apfelstrudel mora sastojati od izrazito tankog razvijenog tijesta, skoro prozirnog. Ovaj kolač vrijedi svake uložene minute.

OVDJE saznajte za još jedan sjajan domaći, tradicionalni recept od jabuke naših baka i starinske kuhinje

Jabuke u šlafroku – jabuke u tijestu

apfelstrudel

Sastojci za recept – Apfelstrudel:

250 g brašna
3 žlice ulja
malo soli
mlaka voda
1,5 kg kiselih jabuka
80 g brašna od suhih žemički
125 g šećera
65 g grožđica
65 g sjeckanih badema
1 vanilin šećer
1 nepuna žlica cimeta
1/8 slatkog vrhnja
40 g maslaca

Priprema za recept

Brašno stavimo na površinu za valjanje, u sredini utisnemo udubinu te u nju stavimo ulje i sol te toliko vode da se umijesi glatko elastično tijesto. Otprilike je to 1/8 litre vode. Tijesto pokrijemo zagrijanom posudom i ostavimo 20 minuta da odstoji.

Jabuke ogulimo, izrežemo jezgru te narežemo na tanke ploške i izmiješamo s mrvicama od suhih žemički, šećerom, poparenim grožđicama, bademom, vanili šećerom i cimetom.
Tijesto razdijelimo na četiri dijela. Svaki dio razvaljamo na površini posutoj brašnom i na sve strane tanko razvučemo.

Gotovo tijesto premažemo slatkim vrhnjem te na njega stavimo nadjev, savijaču uvijemo i stavimo u dobro namašćenu posudu za pečenje. Pečemo oko 60 minuta na temperaturi od 220 C. Pritom ju premazujemo rastopljenim maslacem da bi tijesto dobilo rahlu koricu.

Kada se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu.

Dobar tek!

 

Piše: Wish.hr
Fotografija: Pixabay

Facebook Like Button