Pinealna žlijezda – poveznica uma i tijela 1.dio

Kompleksan sustav žlijezda

Moderna znanost slaže se sa tvrdnjom da kvaliteta i trajanje našeg života uvelike ovisi o funkcioniranju našeg endokrinog sustava. Dugo vremena smatralo se da je za to zaslužan krvožilni sustav, međutim daljnjim promatranjem i istraživanjem ustanovilo se upravo suprotno. Endokrini sustav je sustav žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlijezde). Sastoji se od pinealne i pituitarne žlijezde, tiroidne i paratiroidne žlijezde, timusa, gušterače, te nadbubrežnih i spolnih žlijezda. Proizvodi i luči oko 140 kemijskih supstanci ili hormona koji zatim putuju kroz krv do organa i tkiva u tijelu. Zajedno sa živčanim sustavom endokrini sustav upravlja svim tjelesnim funkcijama. Isto tako, od velike je važnosti jer utječe na rast, promjene u tijelu (pogotovo za vrijeme puberteta), prilagodbu na okolinu, reprodukciju, karakter, te reagiranje na opasnost.

Harmoničan rad žlijezda itekako je bitan za našu kvalitetu života. Na primjer, ako vaše nadbubrežne žlijezde, koje inače luče adrenalin, ne funkcioniraju optimalno, u stresnim situacijama ili trenucima opasnosti nećete moći reagirati na ispravan način i u ispravno vrijeme. Isto tako, ako se timusna žlijezda za vrijeme puberteta ne smanji osoba će imati problema kod prilagodbe sa okolinom, te će imati slab imunitet. Nadalje, pokazalo se da osobe koje pate od depresije, obično imaju problema sa radom štitne žlijezde. Sve endokrine žlijezde su ovisne jedna o drugoj. Ako samo jedna od njih ne funkcionira ispravno, automatski ugrožava cijeli sustav, jer ostale žlijezde moraju pomagati u njenom oporavku. Možemo reći da su čakre zapravo suptilna slika našeg sustava žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem.

Glavna žlijezda endokrinog sustava
Međutim, od svih žlijezda, najviše pažnje plijeni žlijezda, koja se nalazi duboko u našem mozgu, a riječ je o pinealnoj žlijezdi. U svijetu mistike i spiritualnosti odavno se znalo da je upravo pinealna žlijezda ta koja je odgovorna za čovjekov duhovni napredak. Popularni termin Treće oko zapravo se povezuje sa pinealnom žlijezdom. Osim trećeg oka, upotrebljavali su se još i nazivi kao što su: Unutarnje oko, Šivino oko, Horusovo oko, Minnakanam itd. Svi ovi nazivi zapravo su predstavljali sinonim za čovjekovu intuiciju, kao i za čovjekovo sveopće poimanje svijeta, života i univerzalne ljubavi. Tako da možemo reći da okom vidimo svijet oko sebe, dok ga pinealnom žlijezdom shvaćamo. Francuski filozof René Descartes među prvima je načeo ovu temu u svojoj knjizi ″ Traté de l′ Homme″ iz 1664 godine. Vjerovao je u tezu da upravo pinealna žlijezda predstavlja poveznicu između uma i tijela. Tako se u ″Taittireeyi Upanishadi″ jednom starom spisu na sanskrtu navodi sljedeći tekst: ″Tamo gdje se lubanja dijeli, tamo leže Božja Vrata″. U Bibliji, također možemo naći citat: ″ Ako je tvoje oko cijelo, cijelo tijelo će biti u svijetlu″.

Pinealna žlijezda ili epifiza je organ češerastog oblika smješten u glavi upravo na mjestu gdje se razdvajaju dvije polutke. Dok se još nalazimo u majčinoj utrobi, prva žlijezda koja se razvija sa našim tijelom je upravo pinealna žlijezda. Crveno – sive je boje i kod prosječnog čovjeka ona je promjera oko 5-8 mm. Za razliku od svih ostalih žlijezda, pinealna žlijezda dobiva energiju preko očiju. Putem očnih živaca svjetlost se prenosi u stražnji dio mozga, gdje se nalazi centar za vid i hipotalamus. Sve informacije koje dobijemo preko osjetilnih organa nakupljaju se u hipotalamusu. Ovaj dio mozga zaslužan je za reguliranje autonomnog živčanog sustava, endokrinih žlijezda, pa tako i osnovnih životnih funkcija.

© Copyright Divine Energy Park, Zagreb
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
e-mail: info@divineenergypark.org;
www.facebook.com/DivineEnergyPark, @DivinEnergyPark
www.divineenergypark.org

Facebook Like Button