St. Kitts & Navis

St. Kitts i Navis dva su otoka u karipskom moru koji zajedno čine otočnu državu s oko 50.000 stanovnika.

Površina koju zauzimaju je 261 km², vulkanskog su podrijetla, s nekoliko rijeka i tropskim šumama.
Stanovništvo se nekada bavilo proizvodnjom šećera, a danas su većinom okrenuti turizmu. Glavni grad ove države je Basseterre koji se nalazi na otoku St. Kitts, a okružen je planinama, zelenilom i rijekama. U njemu svakako trebate posjetiti Nacionalni muzej Brimstone Hill Fortress National Park i Cockleshell Bay, zaljev koji se nalazi nedaleko grada gdje bijeli pijesak, restorani, barovi i aktivnosti na otvorenom svakodnevno privlače velik broj turista.

st-kitts-navis-4

Brimstone Hill Fortress National Park je utvrda s povijesnim, arhitektonskim i kulturnim značajem s koje se pruža prekrasan pogled na susjedne otoke, dok u nacionalnom muzeju možete saznati sve o ovoj otočnoj državi.

Samo neke od poznatih plaža na otoku St. Kitts su Conaree Beach koja je okrenuta prema Atlantiku pa pruža izvrsnu mogućnost za surfanje, zatim Pump Bay koja je idealna za početnike u ronjenju ili pak South Frigate Bay u kojoj zabava nerijetko traje do ranih jutarnjih sati.

st-kitts-navis-3

Na otoku Nevis

Zelenilo, plaže i plavo nebo bez oblaka samo su dio razglednice s otoka Nevis. Ljubitelji sporta mogu se okušati u ronjenju, plivanju, tenisu ili trčanju, dok ljubitelji prirode mogu posjetiti prašumu, šetati plažom ili pak naučiti nešto više o kornjačama i pridružiti se volonterima koji prate kretanje ovih životinja.

Gastronomija

st-kitts-navis-5
Ova je otočna država poznata po kombinaciji indijske, kreolske i kineske kuhinje s obiljem egzotičnog voća poput manga ili papaje. Meso i plodovi mora samo su dio bogate ponude koja se kombinira s povrćem, a piće koje je neizostavno na stolu je rum.

Što posjetiti

Romney Manor
Kad jednom dođete na otok, svakako morate posjetiti Romney Manor, poznatu plantažu i tvornicu koja je osim po prekrasnoj prirodi, vrtovima i 400 godina starom stablu koje je raslo s brojnim generacijama, poznata po proizvodnji karipske tkanine Batik. Ovdje imaju organizirano razgledavanje pa možete vidjeti cijeli proces proizvodnje, od samog početka i oslikavanja, preko bojanja pa sve do konačnog proizvoda, odjeće i jastuka koje možete kupiti i nekome pokloniti kao suvenir.

st-kitts-navis-2

Scenic Railway
Želite li istražiti otok bez previše pješačenja preporučujemo Vam da sjednete u Scenic Railway vlak koji će Vas provesti otokom St. Kitts. Pruga je izgrađena za prijevoz šećerne trske početkom prošlog stoljeća, a danas se koristi za trosatno razgledavanje i uživanje u vizurama. Postoji mogućnost kombiniranja pa tako osim vlakićem možete i autobusom ili katamaranom kako biste vidjeli što više od otoka.

Mount Liamuiga
st-kitts-navis-1
Na otocima postoji nekoliko vulkana, a najviši vrh je Mount Liamuiga (nekada zvan Mount Misery) s 1156 metara. To je ugasli vulkan na koji se možete po želji i popeti, ali bitno je da to bude uz stručno vodstvo i dobru pripremu. Vulkan okružuju sela i gusta prašuma.

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski jezik
Religija: kršćanstvo
Valuta: East Caribbean Dollar (EC$)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom – Robert L. Bradshaw International Airport
Kada putovati: tijekom cijele godine, a posebice od studenog do svibnja
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Marriott St. Kitts Royal Beach Resort ili Four Seasons Nevis
Restorani: Spice Mill Restaurant ili Coconut Grove

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button