Agresivno ponašanje na cesti ima lančani učinak

Nedavno ispitivanje LSE i Goodyeara otkriva da agresivna vožnja pojedinoga vozača utječe na ostale vozače i tako može izazvati lanac stresnih i opasnih situacija te prouzročiti nezgodu. Agresivna vožnja može se potaknuti i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju »problematičnih« vozača.

Ispitivanje koje su proveli Londonska škola ekonomije i političkih znanosti (London School of Economics and Political Science) te Goodyear pokazalo je da ponašanje jednoga vozača uzrokuje lančanu reakciju jer se i ostali sudionici u prometu počnu ponašati jednako. Obijesna ili natjecateljska vožnja ljuti druge vozače, a oni svoju ljutnju iskaljuju na sljedećem vozaču koji im dođe ususret. Međutim, smirena vožnja doprinosi većoj sigurnosti i manje stresnim situacijama na cesti.

Čak 55 posto vozača koji su sudjelovali u ispitivanju priznalo je da se zbog pojedinca koji ih na cesti razljuti ili izaziva kasnije iskaljuju na nekom drugom vozaču. S druge strane, 87 posto vozača slaže se da ih obazrivost drugoga vozača potiče na veću uviđavnost prema ostalima. Većina ispitanika istodobno je potvrdila da su važne i kretnje zahvale; one se nisu činile važnima manje od 10 posto upitanih. Pokazalo se da i agresija i ljubaznost za volanom mogu potaknuti lanac događaja koji stvaraju ugodniju i sigurniju okolinu ili stresnije i opasnije uvjete za vozače.

agresivno-ponasanje

Zbog ponašanja drugih vozača svatko može početi voziti agresivnije

Ispitivanje je zorno pokazalo da agresivno ponašanje na cesti i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju problematičnih može izazvati opasno ponašanje. Rezultati su otkrili čitav spektar uzoraka ponašanja koji kod drugih mogu prouzročiti otpor: od ubacivanja na prometnim čvorovima i vožnje neposredno iza nekoga do nepravilnoga pokazivanja smjera i načina mijenjanja voznih trakova na autocesti. Važno je dakle da vozači budu svjesni koliko snažno njihovo ponašanje utječe na ponašanje drugih i da svojim postupcima mogu potaknuti ili prekinuti lančanu reakciju.

Ponašanje koje povećava neobzirnost u prometu i smanjuje sigurnost:

> ubacivanje na prometnim čvorovima
> vožnja odmah iza drugog vozila
> nepravilno pokazivanje smjera
> neprimjereno mijenjanje voznih trakova
> “davanje lekcija”
> natjecanje s ostalim vozačima
> vikanje na sudionike u prometu
> upotreba uvredljivih kretnji
> prijetnje

Ponašanje kojim možemo prekinuti lančanu reakciju neobzirnoga ponašanja na cesti:

> omogućivanje vozaču da se uključi u gust promet
> zahvala na pokazanoj ljubaznosti (kontakt očima, osmijeh, pokret rukom)
> isprika ako nekome smetamo

Uz dopuštenje: Pragma komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button