Turski mini recepti za maksimalan orijentalni užitak

Istanbul je grad u kojem osjetilo njuha prvo zatreperi kada se nađete njemu. Prepuni života, boja i filigranski raspoređenih dućana, izloga i tezgi na bazaru začina čini sretne čak i stanovnike ovog grada, a kamoli neće ostaviti bez daha njegove posjetitelje. Kuda god da se krećete, predivni slatki, kiseli, ljutkasti, mekani, podatni mirisi isprepliću se duž svih ulica i trgova.

zacini

stand

Ovaj grad koji broji 14 milijuna stanovnika svakodnevno živi uz gastronomiju koja je specifična samo za ovu zemlju, a hrana je sveprisutna na ulicama gdje se nude raznovrsni specijalitete na pokretnim tezgama, ali i na bazarima ili u odličnim restoranima. Istanbul je grad koji se pamti po mnogočemu, ali kada je hrana u pitanju onda su sjećanja mnogobrojnih turista uvijek živa, jer su orijentalne blagodati ove kuhinje one koje mame svako nepce.

Prilikom posjete Istanbulu svakako preporučujemo dva odlična restorana gdje smo i isprobali specijalitete čije ćemo recepte podijeliti i sa vama.

restoran-2

Izdvojeno:

> Za svaku je preporuku restoran koji se nalazi uz sam bazar začina, koji je jedan od najposjećenijih mjesta u Istanbulu, a to je Eminönü Saray Lokantas. Na dva kata, od čega je prvi kat nešto raskošnije namješten i služi publici koja rezervira mjesta, donji dio restorana vrvi poslovnim ljudima, stanovnicima Istanbula koji znaju gdje se dobro jede, ali i mnogobrojnim turistima.

Želite li pak večerati uz čaroban pogled na more, džamije, crkve i trgove grada neizostavan je restoran Ponte gdje ćete uz savršeno pripremljene specijalitete uživati u jako ljubaznom osoblju, gazdi koji svakom gostu odaje posebnu pažnju i pomno odabranoj glazbi.

jela

Donosimo vam nekoliko specijaliteta turske i istanbulske kuhinje koje možete sa lakoćom spraviti u svom domu i iznenaditi svoje ukućane ili drage goste.

Juha od leće

leca
Sastojci za recept
1 1/2 šalica crvene leće
4 srednja krumpira
1 veća mrkva
1 srednji luk

Priprema recepta
Na ulju propirjati luk, dodati krumpir i mrkve, narezano na kockice te na kraju crvenu leću, koju se prethodno namakali te zaliti vodom, posoliti i kuhati dok se leća ne raspadne a krumpir i mrkva ne omekšaju. Zatim sve zajedno štapnim mikserom usitniti, po želji dodati crvenog papra da bude ljuto.

Salata od bulgura

bulgur
Sastojci za recept
1/2 šalice bulgur pšenice
1 rajčica
tri lista zelene salate
1 mladi luk
listovi peršina, mente
1 žličica limunova soka

Priprema recepta
Skuhati bulgur u slanoj vodi, procijediti i u njega dodati sol, maslinovo ulje, veliku žlicu koncentrata rajčice, suhu ljutu papričicu (po želji koliko želite ljutu salatu), na sitno nasjeckanu svježu rajčicu, na sitne trakice nasjeckanu zelenu salatu, sitno narezan mladi luk, svježi peršin, mentu, malo limunovog soka. Po želji dodati i drugo povrće (paprika, krastavci i sl.) Sve skupa promiješati.

Juha od jogurta

jogurt
Sastojci za recept
1/4 šalice riže
5 šalica vode ili pola pilećeg temeljca pola vode
2 šalice jogurta
1 jaje
2 žličice brašna
2 žličice maslaca
2 žličice listova metvice

Priprema recepta
Rižu skuhajte u vodi ili mješavini pilećeg temeljca i vode. U posudi istucite jaje te miješajući dodajte brašno. na kraju dodajte jogurt i sve dobro izmještajte. Dodajte žlicu do dvije vode ako je smjesa pregusta. Ovu mješavinu stavite kuhati na laganoj vatri. Miješajući kuhajte oko 15 minuta. Rižu s vodom u kojoj se kuhala izlijte u lonac s jogurtom. Pojačajte temperaturu na srednju jakost te kad juha zakuha smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta.

Maslac zagrijte na tavi. Kada zakipi dodajte listiće mente i miješajte 20-30 sekundi i izlijte u juhu.

Halva

halva
Sastojci za recept
2 šalice griza
125 g maslaca
2 šalice šećera
4 šalice vode
pola limuna
šaka narezanih oraha

Priprema recepta
Maslac otopite u dubokoj tavi. Dodajte griz i orahe i pirjajte na laganoj vatri oko 20 do 30 minuta uz stalno miješanje. Kada griz promjeni boju u smećkastu kuhan je. U međuvremenu zakuhajte vodu sa sokom od limuna. Pažljivo dodajte kuhanu vodu u griz, nakon par minuta dodajte šećer. Promiješajte i kuhajte još par minuta. Poslužite u malenim posudicama s posipanim šećerom u prahu.

Posjet omogućio:
Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Facebook Like Button