Moje savršeno ljeto

Da bi dan potpuno iskoristili, pa i godišnji odmor, sve što trebamo je živjeti u sadašnjem trenutku.

Što po vama znači dobro iskoristiti dan ili godišnji odmor?
Da bi dan potpuno iskoristili, pa i godišnji odmor, sve što trebamo je živjeti u sadašnjem trenutku. No koliko jednostavno zvučalo, često nije tako jer smo opterećeni obavezama, brigama i stresom, te zbog ubrzanog načina života nemamo vremena zastati i uživati. Psihofizički naše tijelo biva napeto i često nam je teško „usporiti“ životni tempo. No, odmor je zaista neophodan i treba ga uzeti za ozbiljno. Zašto? Kvalitetan odmor je od velikog značaja za otklanjanje toksina iz tijela, revitalizaciju cijelog organizma, za naše fizičko i psihičko zdravlje. Ako nismo opušteni, a ‘odmaramo se’ tako da sjedimo pred televizorom ili idemo spavati kad smo iznutra još napeti, nećemo se uspjeti odmoriti i revitalizirati. Stres aktivira simpatičku stranu autonomnog živčanog sustava i izaziva lučenje hormona stresa, adrenalina i kortizola, dok istovremeno ta grana našeg živčanog sustava skreće krvotok u velike mišiće kako bi tijelo pripremilo za reakciju, a probavni i imunološki sustav se privremeno isključuju. Stres koji je prisutan dulje vrijeme, dovodi do loše probave, do slabijeg funkcioniranja organa, oslabljuje imunološki sustav, preopterećuje krvožilni sustav, toksini i masne naslage se nakupljaju u tijelu… sve u svemu iscrpljuje nas i automatski ne možemo uživati u blagodatima godišnjeg odmora.

Kako se, doista, odmoriti? Koje nam tehnike pritom najbolje pomažu?
Da bi se kvalitetno odmorili, trebamo aktivirati parasimpatički sustav, koji aktivira krvotok na način da cirkulira ravnomjerno po svim dijelovima tijela, svim organima i na taj način pomaže da se tijelo obnavlja, revitalizira i oslobodi od toksina. Kada smo opušteni i disanje nam postaje duboko i smireno, što znači da tijelo prima veću količinu kisika, koji je važan za sve funkcije u tijelu i izmjenu tvari u organizmu.

Stoga za početak, dobro je nekoliko puta duboko udahnuti. Kako je disanje usko povezano sa našim emotivnim i mentalnim stanjem, sporim i dubokim disanjem ćemo automatski izazvati opuštenost tijela (dok ćemo ubrzanim i plitkim organizam dovesti u stanje pripravnosti i uznemirenosti). Najučinkovitija vježba disanja je tehnika potpunog dubokog disanja. Izvodi se u uspravnom sjedećem položaju. Diše se duboko cijelim trbuhom, srednjim dijelom prsnog koša i zatim gornjim dijelom. Vježba se izvodi opušteno i bez naprezanja. Pri udahu trbuh se polako izboči prema van, a pri izdahu vraća prema kralježnici. Ovakvo disanje blago masira unutarnje organe, potiče probavu, regulira rad bubrega, opušta nas i snižava krvni tlak. Udisanjem što veće količine zraka tijekom nekoliko minuta izvođenja ove vježbe, tijelo opskrbljujemo većom količinom dragocjenog kisika, a time i većom količinom energije.

Meditacija će nam svakako pomoći da uklonimo duboko ukorijenjeni stres te da se potpuno psihofizički odmorimo i opustimo kao za vrijeme spavanja, kako dolazi do usporavanja stope metabolizma, pa tako i potrošnja kisika opada za 16% što je duplo više nego za vrijeme najdubljeg sna. Tijekom meditacije aktivira se parasimpatički sustav, povećava lučenje serotonina i melatonina za čak 300%, dolazi do potpune sinkronizacije moždanih valova, smanjuje se proizvodnja mliječne kiseline, snižava se krvni tlak (ukoliko je previsok) i poboljšava cirkulacija. Dokazano je kako meditacija povećava protok krvi za čak 200% te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za čak 47%.

Šetnja prirodom, na suncu, je također dobar način da se opustite. Istovremeno svjesno dišite duboko, a sunce će pomoći da se počne izlučivati hormon sreće – serotonin, kao i vitamin D, kojeg u nedostatnoj količini možemo dobiti putem ishrane. Smatra se kako je za aktivaciju dostatne količine vitamina D dovoljno izlaganje suncu od oko 30-ak minuta.

Vježbe istezanja i revitalizacije, masaža, topla kupka – također nam mogu pomoći da se opustimo, jer stresna stanja i konstantna aktivnost simpatičkog sustava uzrokuju grčenje mišića tijela, koji su stalno u stanju pripravnosti. Lagano istezanje mišića, uz svjesno i duboko disanje, pomaže da se opustimo.

Napišite nam nekoliko savjeta koji se posebno odnose na ljetno razdoblje…
Bilo da provodite svoj godišnji odmor na moru ili u prirodi, naučite iskoristiti dobrobiti mjesta u kojima se nalazili.

Ako ste na moru, napunite svoje baterije okružjem mediteranske klime, vjetra, sunca i aromatičnog raslinja s prisutnim eteričnim uljima. Dnevno ronjenje i plivanje dobar je način da vaše tijelo dobije ‘slanu’ detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrža¬va sve ljekovite minerale i elemente u tragovima, te obzirom da ima istu pH kao zdrava krv, kvalitetna je i gotovo besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari. Morska voda ima i veliko elektromagnetsko polje tako da prirodno puni i obnavlja ljudski energetski sustav. Osim svega, u morskoj vodi nalazi se i magnezij, koji povoljno utječe na otpuštanje stresa, te jod koji je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače.

Zaboravite na japanke, anatomske sandale, hodajte bosi i budite zdravi. Zašto? Zato jer se na našim stopalima, kao i na dlanovima, nalaze akupresurne točke koje su povezane s našim vitalnim organima. Stimuliranjem tih točaka masiramo unutarnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih i na taj način smo zdraviji i vitalniji. Sustav primjenjivanja pritiska na određene dijelove tijela u svrhu iscjeljivanja od bolesti i održavanja optimalne ravnoteže svih tjelesnih sustava naziva se akupresura. U istu svrhu za kojom polazi ova disciplina, počastite se sami besplatnom masažom stopala metodom pritiska tako da jednostavno prošećete bosi po plaži ili u prirodi.

© Copyright Divine Energy Park, Zagreb
01/29 81 421, 091/25 45 339; (od 11 do 16 sati)
pisinam@dep.life
www.dep.life

Facebook Like Button