Ružica Čerkez liječi prehranom

U obilju izbora svakojake hrane danas je došlo vrijeme kada je savršeno posavjetovati se stručnjakom za prehranu, jer kvalitetna prehrana dobro raspoređena u konzumiranju tijekom dana dovodi najčešće do izlječenja od ranih bolesti, alergija, debljine, a i savršena je preventiva za zdravlje organizma. Savršene figure, uz topli osmjeh koji osvaja, Ružica Čerkez inženjerka prehrambene tehnologije, odličan je primjer kako se zdravo živi i pametno hrani. Saznali smo kako se stječe znanje i iskustvo da biste bili savjetnik u prehrani, s kojom problematikom joj se ljudi najviše obraćaju, kako udovoljava željama svojih korisnika u svom centru Biram zdravlje i još niz toga donosimo vam u narednom intervjuu.

W: Koliko široko i koje znanje mora posjedovati osoba koja se bavi savjetovanjem za prehranu?
Svakako treba imati završeno formalno obrazovanje-Prehrambeni fakultet.To je osnova,a nakon toga slijedi edukacija na različitim seminarima,predavanjima, puno pročitanih knjiga,ne samo o hrani. Treba znati kao funkcionira probava,kako funkcioniraju ostali sustavi u našem tijelu, što još hrani naše tijelo. Ne živi čovjek samo o kruhu. Postoje još neki izvori energije za ljudsko tijelo, osim hrane. To su naše misli i sunčeva energija. Jako je važno s kakvim mislila liježemo i ustajemo! Previše se brinemo oko nepotrebnih stvari, trebamo naučiti pustiti. Život je lijep! Tu je i sunčeva energija koju podcjenjujemo i nedovoljno koristimo ! Iziđimo ujutro na svoj balkon i pustimo dragocjene fotone kroz oči u svoje tijelo.

W: Na koji način ste stjecali znanja?
Ja sam završila Prehrambeno-Biotehnološki fakultet u Zagrebu i tu stekla neka osnovna znanja o hrani. Nakon toga slijedi moje osobno istraživanje,edukacije, seminari. Cijeli moj život je bio nekako vezan za hranu. Naime, suprug i ja imamo ugostiteljsku firmu i mogla sam u praksi provoditi sve što sam naučila na fakultetu. Bilo je situacija kad smo dnevno poslužili preko 2000 obroka. Puno toga saznate i naučite u praksi o namirnicama, dostupnosti, cijenama. Kako ponuditi što kvalitetniji obrok, a da je cijena prihvatljiva našim ljudima kojima se standard sve više srozava? Teoretska znanja su odlična, ali praksa je nešto drugo.

W: Kako je došlo do interakcije između Centra Biram Zdravlje i restorana Mostovi koji je ujedno i prvi bio mesni restoran u Hrvatskoj?
Kako sam svakodnevno u Restoranu u kontaktu s ljudima, uočila sam da ljudi tako malo znaju o hrani, da imaju tegobe koje se vrlo jednostavno mogu riješiti intervencijom u prehrani. U jednom trenutku se rodila ideja o otvorenju holističkog centra gdje bi ljudi mogli dobiti kompletnu uslugu: savjete o prehrani, savjete kako se nositi sa stresom te individualni program tjelovježbe, a u restoranu bi se pripremala hrana o kojoj govorimo. U Centru ljudi dobiju program prehrane, a hranu po tim programima nudi Restoran Mostovi2 koji se nalazi uz sami Centar Biram Zdravlje. Mostovi2 je prvi EKO(BIO) mesni restoran u Hr, znači nudimo ekološke mesne menije. Da bismo govorili o zdravoj prehrani moramo prvo imati kvalitetne namirnice. Namirnice nabavljamo od certificiranih eko dobavljača,obično malih OPG-ova.

W: Kako se prilagođavate željama vaših korisnika i aktualnostima na polju zdrave prehrane?
Određene situacije imaju svoj protokol, to tako mora biti provedeno da bi bilo učinkovito,nema mjesta nekom prilagođavanju. Pratimo najnovija saznanja na polju prehrane.U tijeku je prehrambena revolucija, ruše se stare teorije, usvajaju nove. Međutim,primijetila sam da su ljudi prilično zbunjeni, još uvijek su na snazi stari protokoli, a mi savjetujemo drugačije u nekim stvarima. Misle – što je ispravno? Kome sada vjerovati? Zbog toga je važna edukacija koju mi provodimo kroz predavanja koje Centar Biram Zdravlje organizira. Predavači su vrhunski stručnjaci u svojoj domeni i mogu se čuti i naučiti fantastične stvari.

Ružica Čerkez

W: Kada Vam se ljudi najčešće obraćaju kada je u pitanju preventiva i zdravlje ili kada već imaju problem koji se razvio?
Na žalost, obraćaju nam se kad već imaju problem. A bilo bi odlično preventivno se pozabaviti svojom prehranom i načinom života da do problema nikad ne dođe.

W: Traže li vaši korisnici savjete kako pripremiti i gdje nabaviti namirnice za spravljanje jelovnika kod kuće?
To su redovita pitanja. Mi im,naravno damo savjete gdje se što može nabaviti, a putem radionica ih poučimo kako jela mogu spremati doma.To su vrlo jednostavna jela, ništa komplicirano. Naglasak je na izboru namirnica, priprema je vrlo jednostavna i to svatko doma može pripremiti.

W: Koju vrstu hrane posebno preferirate i zašto?
Sjemenke, one su izvor života. Pune su elektrona potrebnih našem organizmu.Sjemenke lana, sezama, suncokreta,konoplje, sve su to sjemenke od kojih radimo jutarnje smoothie u kombinaciji s voćem i lisnatim povrćem. Ti smoothie-i su jako fini, brzo se naprave, a imate jutarnji obrok, pun hranjivih tvari, koji ne deblja.

W: Koje su najvažnije karakteristike osobe koja želi dovesti svoje zdravlje u red i ujedno možda i smršaviti?
To su osviješteni ljudi koji paze na svoje zdravlje i koji su shvatili da moraju uzeti stvar u svoje ruke te da mogu birati. I izabrali su ZDRAVLJE!

W: Koliko su kod nas zastupljene škole, vrtići, đački i studentski domovi u mogućnostima suradnje s nutricionistima i strukom općenito kada je kvalitetna i zdrava hrana u pitanju?
Nešto se počelo stidljivo raditi na tome, ali kako se meni čini tamo se još uvijek priprema hrana po zastarjelim jelovnicima. Tu je, naravno, ograničavajući faktor cijena menija.

Foto: Ivana Tepeš
Intervju : Diana Mikloš

Facebook Like Button