Putovanje ‘Ćirom’ recept za utaživanje nostalgije

Ako još uvijek niste odlučili gdje biste mogli provesti odmor, želite čisti zrak, prirodu koja oduzima dah, ukusnu hranu i povijesne spomenike nevjerojatne ljepote, preporučujemo vam planinske ljepotice jugozapadne Srbije, vjerojatno najslikovitiji i najljepši dio ove zemlje.

zlatibor

Zlatibor je svakako najpoznatiji planinski turistički centar Srbije. Na ovoj planini, koja je zapravo visoravan sudaraju se kontinentalna i mediteranska klima koje stvaraju ružu vjetrova, prirodni fenomen koji Zlatibor čini zračnom ‘kupkom’.

planina-zlatibor

Odmah ćete primijetiti da se tamo bolje spava i jede (posebno ako ste ljubitelj kajmaka i sira). Obavezno probajte komplet lepinju lokalni specijalitet koji nije baš preporučljiv za one koji paze na liniju.

Sirogojno

Ne propustite posjetiti muzej na otvorenom Sirogojno. U ovom pitomom selu u koje su prenesene demontirane originalne stare kuće možete se upoznati s unikatnom arhitekturom i načinom života toga područja. U neposrednoj blizini je Gostilje u kojem se nalazi predivni vodopad koji zaista vrijedi vidjeti. U seoskom restoranu Pećinar u Ljubišu obvezno probajte svježu ili dimljenu pastrvu ili čuvenu zlatiborsku pršutu.

tara-kaludjerske-bare

Udaljena dvadesetak kilometara od Zlatibora nalazi se Tara, nacionalni park i prava planinska ljepotica. Na njenim obroncima nalaze se vjerojatno najljepša sela u Srbiji: Mokra Gra na kojoj je čuveni redatelj Emir Kusturica sagradio Drvengrad i Kremna, selo poznao po čuvenim prorocima Tarabićima, autorima Kremanskog proročanstva, knjige proročanstva koju mnogi uspoređuju s Nostradamusovim.

tara

Prava atrakcija ove regije je Šarganska “osmica” jedinstveno graditeljsko djelo, uskotračna pruga kojom, je svojedobno vozio legendarni vlak ‘Ćiro’, a kojom sada ponovo odjekuje drndanje vagona i veseli žamor turista u vlaku ‘Nostalgija’. Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj udaljenosti od 15.440 metara. Za vrijeme vaše vožnje imat ćete priliku s nekog od pet vidikovaca vidjeti bogatstvo i ljepote prirode ovoga kraja.

beli-andjeoNa pola sata vožnje od Zlatibora nalazi se manastir Milešava, biser srednjevjekovne arhitekture bizantskog stila, u kojem se nalazi nadaleko čuvena freska ‘Bijelog anđela‘, koja se smatra vrhuncem bizantskog slikarstva 13.stoljeća. Arthur Evans je za Manchester Guardian 1. rujna 1883. god. napisao da se ništa što je Giotto stvorio ne može usporediti s ljepotom Anđela iz Mileševe. Baš ovom freskom se Europa predstavila Americi putem prve satelitske slike koja je preletjela Atlantik 23. srpnja 1962. godine.

Facebook Like Button