Vino&knjiga – odlična formula za sve generacije

Užurbano sam se uspinjala stepenicama prema izlazu ostavljajući iza sebe žamor ženskih glasova koji su poluglasno razgovarali, vjerojatno potaknuti događanjem koje je upravo završilo. Bilo je to u zagrebačkom restoranu Apetit City, a upravo sam prisustvovala zanimljivoj radionici pod nazivom Vino&knjige.

Radi se o jedinstvenoj verziji vinske radionice koju su osmislile i vodile Alis Pečarić Marić – osnivačica jednog od najčitanijih blogova u regiji i Jelena Šimić Valentić – sommelierka i osnivačice prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj, Pupitres. Ove dvije WOWice već neko vrijeme vrlo uspješno sljubljuju vino i knjigu, a ovoga puta su to napravile samo za članice udruge WOW.Nema sumnje da su vino i knjige komplementaran spoj, ali zanimljivo je da je takav spoj analogiju našao i u damama koje ga utjelovljuju. Ne samo da se Alis i Jelena dobro nadopunjuju, nego one jedna drugoj čak ulaze u teritorij unoseći tako u svoj, nazovimo ga, performance, dodatnu dozu spontanosti i šarma. Tako smo, na primjer, saznali da je Alis ljubiteljica slatkih desertnih vina, a Jelena nam je pak čitala svoje omiljenje citate iz “Alisinih knjiga.” Alis nije mogla dati bolji uvod u radionicu rekavši: “Volim knjige jer nam one omogućuju da otputujemoe na bilo koji kraj svijeta, a da se pri tom ne morate zamarati pakiranjem kufera…”. Ja bih dodala da to isto vrijedi i za vina.

wow-vino-knjiga-1

Vino&knjiga br. 1.

“Kako biti Parižanka u svakoj prilici“, knjiga je koju su napisale 4 Francuskinje koje žive u Americi i u kojoj opisuju Parižanke baš onakvima kakve jesu, sa svim njihovim vrlinama i manama. Knjiga je postala svjetski bestseller i teško je povjerovati da u početku autorice nisu mogle pronaći izdavača u Francuskoj. Kad je o Parižankama riječ ne mogu ne spomenuti slavnog modnog kreatora Karla Lagerfelda koji je u jednom od svojih, kako ih on zove “karlizama”, dao odličnu definiciju što to Parižanka jest i treba biti:
“La parisienne est une notion cosmopolite, une version anti-provinciale d’une femme mais qui n’a pas besoin d’être française. C’est plutôt un état d’esprit qu’une chose regionale.”
“Parižanka je jedan kozmopolitski pojam, jedna anti-provincijalna verzija žene koja ne mora nužno biti Francuskinja. Biti Parižanka je više pitanje duha, nego pitanje prostora.”
Nas tu večer sigurno ništa nije sprečavalo da se osjetimo baš kao da smo i mi prave Parižanke, a osjećaj je bio potpun kad nam se u čaši zapjenio izvanredni rosé Rose de’ Salici, Col di Salici, Vino Spumante Brut.

wow-vino-knjiga-2

Vino&knjiga br. 2.

njiga “Slikar i rat” flamanskog autora Stefana Hertmansa je priča o povijesti jedne obitelji uronjena u kolektivnu povijest, a autor o tome svjedoči oslanjajući se dijelom na svoja sjećanja, ali ponajviše na zapise koje mu je ostavio djed. Knjiga nam prikazuje, kaže Alis, jedan vrlo intiman i dubok odnos unuka i djeda i poručuje koliko je važno njegovati međugeneracijske odnose. Ova poruka mi se urezala u sjećanje, a već a sutradan je ponovno izronila kada sam naišla na riječi koje su bile izvučene iz intervjua objavljenog na dvije stranice u Večernjaku, pretpostavila sam s nekim europskim intelektualcem. Rekao je: “Sve je posljedica neznanja. I moj je djed znao reći da ljudi u svakoj trećoj generaciji ponovno ratuju jer zaborave kakav je rat – pakao.” Još svježa od jučerašnje radionice, sa zanimanjem sam tražila ime intelektualca koji stoji iza tih riječi, a slučajno ili ne, bio je to upravo autor knjige “Slikar i rat”, Stefan Hertmans. Koje li divne male ali znakovite koincidencije! Vino koje je Jelena odabrala uz ovu knjigu (i napravila odličan izbor) je Sattlerhof, Sauvignon blanc iz 2015. Ovo vino izmamilo je jednoglasne uzdahe prisutnih WOWica pa stoga i ne čudi što smo se mnoge složile da je upravo ovo bila najuspjelija kombinacija večeri. Poveznicu s knjigom u kojoj je glavni protagonist autorov djed koji je i slikar, Jelena je pronašla u etiketi ovog vina koju je naslikao vinarev sin, također slikar.

wow-vino-knjiga-3

Vino&knjiga br. 3.

Knjiga “Crnooke Suzane” psihološki je triler američke spisateljice Julie Heaberlin. Alis kaže da je to “napetica”u kojoj napetost i neizvjestnost ne popuštaju od prve do zadnje stranice. Glavna junakinja ove knjige Tessa Cartwright također pije vino, i to pinot noir pa je uz ovu knjigu Jelena odabrala upravo odličan pinot noir Pascal Jolivet Sancerre, 2012 iz doline Loire-e u Burgundiji.
Vino&knjiga br. 4.: Knjiga “Groznica u zoru” mađarskog pisca Petera Gardosa. “Riječ je o ljubavnom romanu u kojem svaka riječ vibrira željom i ljubavlju za životom”, kaže nam Alis. Ovo je knjiga o ljubavi sa sretnim završetkom koji ostavlja slatki okus u ustima, a da to bude i stvarno tako pobrinula se Jelena koja je za kraj odabrala Ritošin muškat žuti, 2015.

wow-vino-knjiga-4

Radionica je još slađe završila za dvije WOWice koje su u nagradnoj igri osvojile, a što drugo, nego vino i knjigu. No, na kraju radionice sve smo pomalo bile dobitnice. U samo dva sata otputovale smo u svijet mašte, posjetile vinograde Burgundije i hodale ulicama Teksasa i Pariza, prisjetile se nekih važnih povijesnih činjenica, učile o običajima pojedinih zemalja, a dobile smo i neke korisne životne poruke. Ipak, najvažnije je ono što smo osjetile ili barem ono što sam ja osjetila, a to je da nam je najljepše kad smo skupa – mi žene različitih profila, profesija, svjetonazora i generacija. Osjećaj je to koji pokreće i udrugu WOW, a u ovoj radionici došao je do izražaja na najbolji mogući način.

Na Vino&knjigu poželjet ćete povesti svoju mamu, baku, svekrvu, punicu, susjedu, kolegicu s posla ili sa zbora, nevjestu, šogoricu, kćer i njezinu prijateljicu…i nećete pogriješiti. Tamo će vas dočekati zasigurno spoj zanimljivih vina i još zanimljivijih knjiga, a obasjavat će vas dva nasmijana, vedra i topla lica Jelene i Alis.

wow-vino-knjiga-5

I na kraju, kad navečer dođete kući sa znanjem što ćete čitati ili koje vino ćete popiti prije spavanja, znate li što biste mogli uz to slušati? Predlažem da kliknete na ovaj link https://www.youtube.com/watch?v=RCdCuduv0H0 i pokušate s nekima od ovih uspješnica američke country pjevačice Trishe Yearwood: Walkway Joe, Down on My Knees, Song Remembers When i I’ll Still Love You More.
Jelena Bulum

Uz dopuštenje: WOW

Facebook Like Button