Zašto je Salakis feta savršen sir za salate i ljetne recepte

Salakis feta, za razliku od izvorne grčke fete, proizvodi se isključivo do kravljeg mlijeka.

Meki je bijeli sir, gotovo kremaste teksture koju čuva slankasta vodena kupelj, salamura.
Blagog je i lagano slanog okusa, ugodnog mliječnog mirisa i izrazito bijele boje.
Bjelovarska je feta kiselkaste, čiste i osebujne arome; izrazito slanog okusa koji traži partnerstvo dobre vinske kapljice.

Ocijeđena od salamure, prilično je čvrste teksture. Nezaobilazan je dio dobre sirne plate i raznih salata, posebno u našim krajevima omiljene šopske i grčke salate.

OVDJE pronađite još dva recepta sa omiljenim feta sirom

Paprika punjena feta sirom i povrćem – ljetna Crvena cipelica
Spanakopita: Grčka pita s feta sirom

Izdvojeno:

> Naziv feta dolazi od talijanske riječi fetta, odnosno kriška
> Spominje se još i u doba Bizanta, a često se povezuje s Kretom
> U Odiseji je Homer dao detaljan opis kako se izrađuje ovaj sir

Izvorni fetta sir proizvodi se isključivo u Grčkoj od 70% ovčjeg i 30% kozjeg mlijeka te od 2005. godine uživa zaštitu izvornosti.

Feta je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu, pruža užitak već samo preliven maslinovim uljem, poslužen uz kolute rajčice i začinjen mješavinom mediteranskih ili provansalskih trava.
Različite tople i hladne salate, jela od povrća, piletine ili morskih plodova svoj prepoznatljiv, poseban “štih” duguju upravo ovom siru.

Poznate ljetne salate koje se mogu poslužiti i kao samostalan lagani obrok, doslovce su nezamislive bez fete!

Odlično će društvo feti biti i suhomesnati proizvodi. Oni koje žele ublažiti njegovu slanost, mogu sir prije serviranja nekoliko minuta namakati u hladnoj vodi ili mlijeku.

Uz feta sir idu kvalitetna i aromatična suha bijela i punija bijela vina, dobar rose i osrednje puna voćna crna vina.

OVDJE saznajte Tip&Tricks za najbrže hlađenje vina i savjeti za uživanje u vinu kroz ljeto

Uz dopuštenje: Dukat

Facebook Like Button