Slasna salata od quinoe i prženog povrća

Pošto još uvijek nisam skinula svoju trudničku kilažu, jedna od mojih novogodišnjih odluka je ubrzati proces skidanja kila kako bi zasjala u proljetnom izdanju.

Pokušavam preskočiti večeru i ne jesti poslije 18 sati, moram priznati kako ne uspijevam dnevno vježbati jer moj partner često putuje ali sam izbacila kruh iz jelovnika kao i slatkiše i ostale loše ugljikohidrate i zasićene masti.

Ova salata se savršeno uklapa u moj način prehrane a također je savršen proteinima bogat obrok koji paše i mom partneru sportašu. Osobe koje nisu navikle kuhati quinou imaju strah od nje ali u stvarnosti je jednostavna za kuhanje. Potrebno je samo isplahnuti quinou i kuhati je u dvostruko više vode.

Dobra stvar kod salate od quinoe je jednostavna priprema, može stajati duže od zelene salate, dosta je zasitna čak i bez kruha a može poslužiti kao glavno jelo. Ova salata se lagano može dodatno obogatiti s povrćem kojeg želite jesti a možete se dodati i piletina na žaru, ako ne možete bez mesa, inače ovo može biti i odlično vegetarijansko jelo.

Sastojci za recept:
1/3 šalice dobro oprane quinoe
1 manji patlidžan, narezan na kockice
1 tikvica, narezana na kockice
1/2 srednje velike bundeve ili batata
1 šalica narezane rajčice
2 žličice svježih listova metvice
2 žlice svježeg lišća bosiljka
2 žlice pinjola ili sjemenki suncokreta
izmrvljenog feta sira prema ukusu
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po želji

Preljev
2 žlice maslinovog ulja
soli i papar po želji
sok od jednog limuna
1 češanj češnjaka

Priprema recepta:
Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite kockice povrće u veliku zdjelu i polijte s 2 žlice maslinovog ulja te pospite sa soli i paprom. Dobro promiješajte. Na dva velika lima za pečenje postavite papir za pečenje i raspodijelite povrće na njega. Ostavite dovoljno prostora između povrća jer bi neki dijelovi mogli ostati sirovi. Pecite zajedno na drugoj i trećoj rešetki u pećnici oko 20 do 30 minuta dok povrće ne poprimi lijepu boju. Izvadite iz pećnice i ohladite. Opranu quinou kuhajte u 2/3 šalice vode. Vodu zakuhajte, dodajte quinou a zatim poklopite lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi.

Prepecite sjemenke, pinjola ili suncokreta, na tavi oko 5 do 10 minuta dok ne poprime smeđu boju ili ne osjetite fini miris. U zdjeli izmiješajte protisnuti češnjak i sok od limuna te miješajući polako dodajte maslinovo ulje. Dodajte rajčicu, quinou, nasjeckane listove bosiljka i metvice te pečeno povrće i prepržene sjemenke. Začinite sa solju i paprom po želji te dodajte mrvljeni feta sir. Promiješajte. Ako želite malo kiselije dodajte još soka od limuna.

Ova salata može poslužiti i kao prilog uz meso za ručak ali i kao večera. Može ostati u hladnjaku do tri dana.

Dobar tek!

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk

Facebook Like Button