Što to svi obožavaju u slavnom francuskom restoranu Paul Bocuse

Četiri kilometra sjeverno od Lyona na obalama rijeke Saône, nedaleko od mosta po kojem je nazvano obližnje mjesto, nalazi se restoran L’Auberge du Pont de Collonges, poznatiji kao Paul Bocuse, čije ime daje naznaku što možete očekivati od njega. Preko 20 godina, glavni kuhar Christophe Muller radi u L’Auberge du Pont de Collonges, restoranu čiji je vlasnik Seigner Paul Bocuse, i koji ponosno nosi tri Michelinove zvjezdice još od 1965. godine, što je podvig kojeg niti jedan drugi restoran nije postigao. Nije čudno što je L’Auberge tijekom desetljeća bio glavno mjesto gastronomskih putnika diljem svijeta.

l-auberge-du-pont-de-collonges

Ovo francusko “gurmansko mjesto hodočašća” krasi žarka crvena, zelena i žuta boja interijera kao i vitraji na vanjskim stranama restorana naznačujući gostima svoju povijest. Na samom vrhu krova smješten je veliki neonski znak “Paul Bocuse“.

christophe-muller-1

Želi li neki nadareni mladi kuhar stajati nad štednjakom sa svojom dugom kosom povezanom u punđu u svojoj šarenoj kuharskoj jakni, Muller, koji uvijek kuha u svojim elegantnim cipelama, biti će sretan i izaći će mu u susret. Profesionalan, siguran i autoritativan, kuhar s Michelinovom zvjezdicom pravo je oličenje kontinuiteta, pravi kuhar stare škole.

christophe-muller-2

I tu je još jedna bitna stvar, koju gosti restorana mogu prepoznati, Muller nastavlja tradiciju svog mentora Paula Bocusea, predstavljajući ga s juhom Soupe aux Truffes V.G.E. Ovo klasično jelo nazvano je po nekadašnjem francuskom predsjedniku Valéry Giscard d’Estaingu, koji je Bocusea proglasio vitezom Legije časti davne 1975. godine. Kod gurmanskih poklonika ovo jelo sa svojim lisnatim tijestom i raskošnim mirisom crnog tartufa predstavlja krajnji luksuz za nepce.

jelo

Jelovnici ovog restorana sadrže citat Vincenta van Gogha kojeg se Bocuseov ambiciozan tim pridržava, a glasi: “Comme il est difficile d’être simple”, što u slobodnom prijevodu u pripremi jela znači da kompleksnost jednostavnosti svaki gost može osjetiti u jelima kao što su prženi foie gras poslužen s grejpom, palentom i graškom. Za ovo jednostavan obrok svaki detalj mora biti izveden s velikom preciznošću koju Muller garantira sve do završnog detalja.

jelo-1

2000. godine Muller je dobio nagradu “Meilleur Ouvrier de France” koja se dodjeljuje istaknutim osobama u raznim obrtničkim područjima. Ovaj slavni kuhar stoga s ponosom na svom ovratniku nosi značku s bojama francuske trobojnice, koja predstavlja ovu prestižnu nagradu.

jelo-2

Tijekom ovog siječnja, okuse francuske kuhinje moći će se kušati u restaurantu Ikarus, Hangar-7 u Salzburgu, gdje će slavni Christophe Muller biti gost kuhar.

Uz dopuštenje: Hangar 7
Fotografije: © Red Bull Media House

Facebook Like Button