WOW u „svemirskoj“ vinariji Zlati grič (Slovenija)

Dogodio se još jedan posebno zanimljiv i uzbudljiv WOW jednodnevni izlet u vinski podrum Zlati grič – u Slovenskim Konjicama (Slovenija); još jedna prilika da članice udruge upoznaju vrhunska vina. Odmah po dolasku uslijedio je obilazak kartuzijanskog samostana Žička kartuzija – samostan osnovan u 12.stoljeću a koji je stoljećima imao snažan utjecaj na gospodarski razvoj kraja, posebice upravo na vinogradarstvo.

zlati-gric-2 zlati-gric

Kartuzija je u najmanju ruku impresivno mjesto na kojem se „vrijeme zaustavilo, gdje progovara priroda a kulturna baština oživi“. Baš ovdje, u sklopu kartuzije, u starim nadsvođenim podrumima najmanje dvije godine dozrijeva oko 60 tisuća boca bijelog i rosé pjenušca. U podrumu su uređeni i prostori za kušanje te prodaju vina. Prizemlje Gastuža, koje je nekad bilo dio Žičke kartuzije, sagrađeno je 1467., u 15. st. za strance, putnike namjernike koji nisu smjeli imati doticaja s monasima te se ovdje točilo samostansko vino. To je gostiona koja je pouzdano najstarija u Sloveniji.

zlati-gric-1

Glavno odredište izleta, međutim, bila je vinarija Zlati grič, tehnološki i arhitektonski neobično zanimljiva te se smatra jednim od najmodernijih takvih objekata u ovom dijelu Europe. Vinarija se proteže na 3.500 m2 a kapacitet joj je 1,3 milijuna litara a gotovo je u cijelosti ukopana pod zemlju. Okružena vinogradima smjestila se neposredno iznad centra grada Slovenskih Konjica. Imanje obuhvaća 75 hektara vinograda s prekrasnom vinogradarskom panoramom a usprkos ekstra modernom zdanju, cilj je očuvanje osamstogodišnje tradicije prerade grožđa.

zlati-gric-4

U sklopu kompleksa vinarije nalazi se restoran, apartmani i golf igrališta smještena među vinograde. Daleko od gradske vreve, u naručju prirode i s ljubaznim osobljem u prostorijama Zlatnog griča prostori su idealni za različita događanja, seminare, susrete, predavanja, prezentacije, radionice, team buildinge, društvena ili poslovna događanja. Ovdje se proizvode samo kvalitetna i vrhunska vina (500 do 700 tisuća litara je godišnja proizvodnja s izvozom od samo 5 %, što upućuje na to da Slovenciu obožavaju konjiška vina) i nude degustacije te prodaju penine (pjenušci) i fina vina.

zlati-gric-9

WOW-ice su kušale vina počevši s pjenušcima, nježnom rosé peninom sorte frankovka i suhom Konjiškom peninom od sorte chardonnay. Slijedili su crni pinot iz 2013., koji je bio i šampion na Decanteru.

zlati-gric-3

Posebno su oduševila svježa, pitka, suha mlada vina neodoljivih mirisa i okusa svježeg voća kao što su Sivi Pinot 2015., vino blijedo ružičaste boje zbog kratke maceracije, zatim Sauvignon 2015., koji je ove godine osvojio srebrnu medalju u New Yorku. Kušao se i neodoljivi i nadaleko poznat njihov Rajnski rizling 2015., polusuho vino, zatim poluslatki Traminac 2015. s izraženim okusima mirisne jagode i za kraj Muškat koji nepogrešivo osvaja žene.

zlati-gric-5

Nakon izuzetno ljubaznog prijema domaćina i organiziranog stručnog vođenja WOW-ice su krenule kući prepune dojmova, a moglo bi ih se sažeti u nekoliko rečenica iz promotivne brošure: „Posjetitelj ima osjećaj da se ovdje susreću suprotnosti tradicije i suvremenosti, šarolikosti i uređenosti, tame i svijetla – no uvijek na način koji čovjeku daje energiju te ga poziva da se ovamo uvijek ponovno vraća.“

zlati-gric-6

zlati-gric-8

Stanka Miljković

Izvor: WOW

Facebook Like Button