Drugi kraj konca

Osmi prijevod na hrvatski krimića s inspektorom Montalbanom iz omiljene TV serije. Najčitaniji talijanski pisac Andrea Camilleri Drugi kraj konca u prijevodu Jurja Gracina. Drugi kraj konca stota je Camillerijeva knjiga, a dvadeset peti krimić o policijskom komesaru Salvu Montalbanu.

salvo-montalbano-1Andrea Camilleri pisac je vrlo osebujna jezika za koji možemo kazati da je mješavina, često i zakučasta, gdjekad i šaljiva, talijanskog jezika i nekoliko talijanskih dijalekata, najvećma sicilijanskih, koja mnoge kritičare navodi da na njoj bruse svoja pera, talijanske čitatelje kadšto dovodi do nerazumijevanja, a prevoditelje stavlja pred pred veoma tešku zadaću da pokušaju sačuvati živopisnost i nesvakidašnju duhovitost autorova rukopisa koji mnogo duguje njegovu dobrom poznavanju poglavito filmske tehnike.

Prastara je istina da nitko nije savršen, pa tako ni ovaj hvaljeni pisac. No jedno je sigurno: on je ponad svega čovjekoljubiv, i u tomu vrlo ustrajan.

To dokazuje i ovim romanom u kojemu na fonu teške i tragične aktualne migrantske krize svoga sicilijanskog policijskog komesara i njegove ljude stavlja pred zagonetku jednoga strašnog ubojstva.

Intuicijom nadareni Salvo Montalbano na svoj će se, uobičajeni nekonvencionalni, način uhvatiti u koštac s problemom. Dakako, uspješno.

Uz dopuštenje: Profil Knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button