Migracijski tuneli za vodozemce u Beču

Sigurnost na prvom mjestu — migracijski tuneli za vodozemce u Beču.

Specijalno izgrađeni tuneli vodozemcima u Beču osiguravaju sigurnu migraciju do mrjestilišta.

U Beču živi ukupno 17 vrsta vodozemaca, a početak proljeća vrijeme je kada je većina njih u potrazi za pogodnim mrjestilištima. Na svom putu do odgovarajućih vodenih površina za razmnožavanje često moraju prelaziti i vrlo prometne ceste, a posebno su loše vidljivi u sumrak te nerijetko završe pod kotačima vozila.

Kako bi spriječila takve nesretne scenarije bečka je gradska uprava osmislila paket mjera zaštite ovih u austrijskom glavnom gradu stroga zaštićenih životinja.

Uz glavne rute tj. ceste koje vodozemci koriste prilikom svojih migracija postavljeni su zeleni znakovi opasnosti, a ispod nekih su napravljeni i tuneli koji životinjama omogućavaju siguran prelazak na drugu stranu.

Tri su najopasnije bečke ceste tako ograđene nekom vrstom žice koja vodozemce usmjerava u podzemne hodnike koje rado koriste i druge životinje poput ježeva i lisica.

Prolaznici u večernjim satima tako mogu svjedočiti nevjerojatnim prizorima u režiji prirode, ali im se savjetuje da zadrže odstojanje i pse vode na povodcu.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button