Najbolji kuhari Beča

Restoran Ikarus priprema mjesto kako bi ugostio čak četiri gosta kuhara u mjesecu ožujku. Sveukupno ovi kuhari imaju 7 Michelinovih zvjezdica i 14 Gault & Millau bodova i ne dolaze praznih ruku.

Svatko tko poznaje savršenu kuhinju Beča neće zaobići niti jednog od ove gospode: Paula Ivića iz restorana “Tian”, Heinza Reitbauera iz “Steirerecka”, kuhar Markus Mraz predstavlja “Mraz und Sohn” restoran, a Silvio Nickol dolazi iz “Palais Coburga”. Svatko od njih do sada je već ostavio svoje duboko nasljedstvo na austrijskoj kulinarskoj karti ali i dalje utječu na ovu zemlju kada je gastronomija u pitanju sa svojim briljantnim stavom. Zašto se ne bi i sami uvjerili u njihove kulinarske osebujnosti?

Pavao Ivic, restoran Tian

Na kineskom jeziku “Tian” znači nebo. U francuskoj se tako zove povrtno varivo. U Beču je ovo jedini vegetarijanski restoran koji je zaslužio Michelin zvjezdicu. Restoran je na adresi Himmelpfortgasse, a nudi raznolika jela zanimljivih imena. Tain obećava “jedinstvenu vegetarijansku kuhinju”, a to obećanje u stvarnost provodi glavni kuhar Paul Ivic sa svojim timom, koji spaja povrće, voće i žitarice u do sada neviđenim kombinacijama.

Jelo u kojem se spajaju jerusalemska artičoka s planinskim travama i cimetom vodi svakog gosta ravno u “nebo”. Ali to nije sve. Tian također svojim gostima nudi široki izbor vegetarijanskih i veganskih peciva i slastica. Za ove proizvode zadužen je Thomas Scheiblhofer koji je nedavno proglašen “Patissier of the Year 2016″ od strane renomiranog francuskog vodiča za restorane Gault & Millau.

Heinz Reitbauer, Steirereck restoran

Ovo savršeno mesto preslika je samog Heinz Reitbauera, koji kao da je sam radio nacrt za svoj restoran. Sofisticirana vila Steirereck smještena u gradskom parku značajno odudara od modernih gotovo futurističkih, staklenih bečkih zgrada u susjedstvu. Takav kontrast je također vidljiv i u njegovim jelima. Heinz Reitbauer prikazuje tradicionalnu kuhinju Austrije na novi, moderan način ali bez imalo žrtvovanja na polju izvornosti. Rezultat je izvrstan u jelima kao što su fazan s limunom i zasoljenim lukom, blitva s peruanskom jagodom ili primjerice divljač sa špinatom, kokosom i mirišljavim travama.
Cjelokupna lepeza izvanrednih kulinarskih čarolija te fini balans okusa osigurao je ovom restoranu drugu Michelinovu zvjezdicu.

kuhari-1

Markus Mraz, Mraz und Sohn restoran

Dobri okusi prenose se s koljena na koljeno u obiteljima ili je barem tako u restoranu Mraz und Sohn. Sve je započelo u prigradskoj konobi oca Karla-Heinza. Njegov sin, današnji glavni kuhar Markus Mraz, počeo je razmišljati izvan okvira. Takva promišljanja dovela su ga do vizije modernog kulinarstva koja na prvi pogled ne djeluje kao austrijska. Nakon početnih eksperimenata, kreativni sin je preuzeo kormilo restorana i pretvori ga u reprezentativno mjesto bečke kuhinje. Njegova djela su blagdan za oči i igra za nepce, ali uz zadržavanje jednostavnosti.

To je vidljivo u jelovniku restorana kojeg je ovaj nekonvencionalni kuhar osmislio. Gosti restorana imaju samo jedan odabir: jelovnik s četiri, šest ili devet sljedova! Dokaz kako je ovaj jedinstven i smion koncept zaživio u stvarnom životu su gosti koji kreću prema bečkoj četvrti Brigittenau u kojoj je smješten ovaj restoran s dvije Michelin zvjezdice.

Silvio Nickol, Palais Coburg restoran

Vizija Bečkog gurmanskog restorana Palais Coburg je “razmazite svoju radoznalost”. U svom otmjenom ambijentu palače koja datira iz 19. stoljeća, radoznao gost će se sresti s kuharom čija se kreativnost razmahala pod vodstvom istinskih velikana kao što su Harald Wohlfahrt i Heinz Winkler. Silvio Nickol sa svojim bogatim iskustvom uvlači gosta u nadnaravno kulinarsko putovanje, kojeg su u Gault & Millau 2017. vodiču opisali kao: “onaj koji prolazi kroz savršenstva i penje se na jedan novi, viši nivo. Neka vrsta senzualnog uzvišenja .”

Ove se riječi mogu doslovno shvatiti uz razne kombinacije kao što su guščja jetra s hibiskusom, peršinom i trešnjama, koji opčinjavaju nepce gosta bez naznake pretencioznosti nakon prave eksplozije okusa.

Svi koji žele osjetiti čari četiri vrhunska kuhara u jednoj kuhinji imaju priliku uživati u njihovim kulinarskim vještinama tijekom mjeseca ožujka 2017. kada ove vrhunske kuhare iz Beča poziva restoran Ikarus kao svoje goste.

Uz dopuštenje: Hangar-7
Fotografije: Helge Kirchberger

Facebook Like Button