U Beču javni defibrilatori spašavaju živote

11 javnih defibrilatora u centru Beča.

Na bečkom je Karlsplatzu prije nekoliko dana postavljen još jedan javni defibrilator. Ovo je jedanaesti uređaj te vrste koji je postavljen u centru grada i dostupan je svim građanima u hitnim medicinskim slučajevima. Direktno pored defibrilatora koji je prolaznicima na raspolaganju 24 sata dnevno postavljena su i jednostavne upute za pružanje prve pomoći i GPS lokator, a prilikom uporabe defibrilatora automatski se ostvaruje i telefonsko povezivanje s centralom hitne pomoći. Medicinski radnici u tom su slučaju cijelo vrijeme na liniji i podrška su u procesu reanimacije.

Koliko su javni defibrilatori bitni u gradu pokazao je nedavni slučaj uspješne reanimacije jednog građanina u centru Beča. U ovakvim situacijama vrijeme koje je potrebno da hitna pomoć stigne na lice mjesta može odlučiti između života i smrti.
Projekt uvođenja javnih defibrilatora provode udruga za borbu protiv iznenadnog zastoja srca „Puls“ i medijska kompanija „Gewista“ specijalizirana za marketinška rješenja na otvorenom, a sve se odvija u saradnji s Medicinskim fakultetom. Projekt se financira sredstvima od oglašavanja na stražnjoj strani defibrilatora.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button