Žene iz Bletchleyja

Dešifrirale su neprijateljske kodove, doprinijele pobjedi Saveznika u ratu, a ovo je njihova priča.

Ako je sva pažnja u Drugom svjetskom ratu bila usmjerena na muškarce i njihove borbe po bojištima, iza kulisa savezničkih vojski nalazile su se žene koje presretale njemačke, talijanske i japanske kodove i tako doprinijele pobjedi Saveznika u ratu. Sjedište u kojem je na dešifriranju kodova radilo čak 9000 žena nalazilo se u Bletchley Parku u Velikoj Britaniji, a ako nikada niste čuli za ovu sjajnu priču ni posjetili lokaciju koja je danas muzej, na streaming videoteku Pickbox 25.3. dolazi serija Žene iz Bletchleyja (The Bletchley Circle) u kojoj su glavni akteri upravo žene koje su zaslužne za presretanje neprijateljskih kodova i privođenje najbrutalnijeg rata kraju.

zene-iz-bletchleyja-1

Tko je jednom bio u Bletchleyju…

Kada bismo tražili pandan filmu Hidden Figures koji je ove godine bio nominiran za Oscara i koji tematizira ulogu žena u NASA-inom svemirskom programu, to bi definitivno bila ITV-jeva serija Žene iz Bletchleyja. Iako nas serija uvodi u priču četrdesetih, radnja kojoj svjedočimo nakon kratkog uvoda odvija se pedesetih, davno nakon završetka rata. Na vijesti o serijskom ubojici koji ubija žene i prolazi nekažnjeno za svoje zločine, četiri bivše kolegice iz Bletchleyja okupljaju se i započinju svoju istragu. Iako su neke od njih majke i kućanice, četiri hrabre žene, kao da je iskustvo iz Bletchleyja jače od njih, ostavljaju po strani svoje dnevne obveze i kreću u potragu koja će ih dovesti do fascinantnih otkrića.

Svaka briljantna na svoj način

Iako je četrdesetih i pedesetih u životu žena postojala gotovo samo jedna opcija: udati se i roditi djecu, Susan, Millie, Jean i Lucy odlučuju se osloniti na svoje briljantne umove i napraviti ono što misle da je važno za sve žene iz njihova društva – uloviti ubojicu.

zene-iz-bletchleyja-2

„Ove žene su zaista morale umanjiti vrijednost svojih sposobnosti, svoje snage i umova“, otkriva glumica Sophie Rundle. „Morale su se pretvarati da nisu učinile ništa posebno tijekom rata, što znači da je Lucy morala obezvrijediti svoju inteligenciju.“

Susan (Anna Maxwell Martin) je realistična, u određenoj mjeri tvrdoglava i vođa je ove akcije iako doma ima djecu i muža koji ne odobrava njezine čudne izlete prijateljicama i njuškanje po slučaju kojim se bavi policija. Millie (Rachael Stirling) je u potpunosti svoja, ne pristaje na kompromise u svijetu koji kroje muškarci i nema muža kojem bi se morala opravdavati. Jean (Julie Graham) je moćna žena koja poznaje ljude i institucije, a o ostalim kolegicama se brine kao majka. Lucy (Sophie Rundle) je najmlađa, pomalo naivna, ali sa sposobnošću da zapamti i najtrivijalnije sitnice koje mogu na kraju biti krucijalne za rješenje slučaja.

zene-iz-bletchleyja-3

Zanimljivosti o radu žena u Bletchley Parku:

> Sve do nedavno je priča o ženama koje su radile na dešifriranju kodova bila strogo čuvana tajna
> Do kraja 1940. u Bletchleyju je bilo zaposleno 12 000 ljudi, bilo kuhara i pomoćnih radnika, bilo visoko kvalificiranih ljudi koji su razbijali neprijateljske šifre i kodove
> Radilo se na sofisticiranim uređajima koji su preteče modernih računala
> Presretanjem japanskih i njemačkih kodova, Bletchley je odigrao krucijalnu ulogu u bitci za Normandiju

Uz dopuštenje: Pickbox (sve fotografije)

Facebook Like Button