29. Muzički biennale Zagreb završava senzacijom u podzemlju

Les Percussions de Strasbourg impresionirao je još jednom, ovoga puta djecu i mlade u Zagrebačkom kazalištu lutaka spajanjem elektronske glazbe i udaraljki. Na koncertu Zagrebačke filharmonije praizvele su se ukupno četiri narudžbe za Muzički biennale Zagreb pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova – djela hrvatskih skladatelja Davorina Kempfa te Sande Majurec i Ivana Josipa Skendera, ali i nizozemskog skladatelja Stevena Prengelsa koji je 2015. na MBZ-ovom natjecanju 5-Minute Opera Competition bio dobitnik 2. nagrade te skladba Squall grčke skladateljice Line Tonie. Belgijski ansambl Ictus priredio je u Teatru &TD pravi „festival u malom“, 11 audiovizualnih djela pod nazivom Sound & Vision, opravdavši titulu jednog od najatraktivnijih programa na ovogodišnjem MBZ-u, zajedno uz undercut operu koja je jučer navečer izvedena prvi put.

Nakon sedam dana užurbanog koncertnog tempa, posljednji dan ovogodišnjeg Biennala započet će orguljaškim recitalom Ante Knešaureka, u kojem će improvizirati na likovne predloške renomiranih hrvatskih slikara: Vladimira Blažanovića, Tihomira Lončara, Željka Mucka i Davorina Radića, oblikujući tako svojevrsni misaoni hod kroz ispreplitanje onostranog i zemaljskog, smrti i života, svjetla i sjene: Pieta – Čovjek – Par – Čuvari – Sjena – Trag sunca – Noina predstava – Krist i slijepac.

ansambl-ictus

Zagrebački puhački trio u svom novom sastavu (Žarko Perišić, fagot; Domagoj Pavlović, klarinet i Branko Mihanović, oboa) nastavlja tradiciju ansambla osnovanoga 1969. godine, promovirajući glazbu za puhače. Tako će i na današnjem koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu izvesti djela dvojice hrvatskih skladatelja – Aeolian Symmetries Danijela Legina i Kvartet za obou, klarinet, fagot i klavir Branimira Lazarina. Drugi dio programa posvećen je stranim suvremenim autorima – korejskom skladatelju Isangu Yunu (Rondell) i njemačkom skladatelju Robertu H. P. Platzu (Branenwelten). Zagrebačkom puhačkom triju na klaviru će se pridružiti Srebrenka Poljak.

Za kraj – u tunelu Grič čeka nas spajanje svjetova, izgrađenim na ideji izolacije. Akustička i prostorna specifičnost tunela dovodi publiku u poziciju sudionika izvedbe te kao hibrid opere i glazbeno-scenskog djela provocira i u glazbenom i u scenskom segmentu. Za ovaj intrigantan program zaslužni su dvoje skladatelja različitih generacija – Ana Horvat i Dalibor Bukvić, redateljica Natalija Manojlović te Vokalni ansambl Antiphonus, koji u svojoj izvedbi predstavlja skupinu pojedinaca skrivenih od društveno-političkog uragana u podzemno polje umjetnosti.

S obzirom na ograničen broj mjesta u tunelu Grič, danas su na repertoaru dvije izvedbe – u 20 i 22 sata, a sutra, u nedjelju 30. travnja, posljednja je izvedba u 15 sati. Ovim putem Vas pozivamo da se predbilježite za izvedbu undercut opere TE u Tunelu Grič u jednom od ponuđenih termina, zbog ograničenog broja mjesta. Opera koja to nije, zvučna instalacija koja prerasta u izvedbeno djelo, publika koja u tunel unosi svjetlo i sama postaje dijelom izvedbe – sve vas to čeka u Tunelu Grič.

les-percussions-de-strasbourg

PROGRAM ZA SUBOTU (29. travnja 2017.):
12:00 Bazilika srca Isusova | Ante Knešaurek
17:00 Hrvatski glazbeni zavod| Zagrebački puhački trio
22:00 Tunel Grič | TE, undercut opera
22:00 Tunel Grič | TE, undercut opera

Cjelokupni program 29. Muzičkog biennala Zagreb možete pročitati na www.mbz.hr.
Ukoliko već niste molimo Vas da ispunite akreditacijski obrazac te naznačite koje biste programe htjeli pratiti zbog ograničenog broja mjesta, a kako bismo Vam bili u mogućnosti osigurati ulaznice na željena događanja.

Uz dopuštenje: Millenium promocija (sve fotografije)

Facebook Like Button