Ansambl Intercontemporain oduševio brojnu publiku

Gostovanje impresivnog ansambla Intercontemporain popratila je sinoć brojna publika u Zagrebačkom kazalištu mladih, a praizvedbom svog novog djela bio je zadovoljan i skladatelj Berislav Šipuš, jedini hrvatski skladatelj na repertoaru francuskih virtuoza. Drugoga dana biennala održan je i ARTIST TALK@KIC, gdje su autorski timovi dviju najpopularnijih predstava, opere Klothó i Žabice kraljice, prenijeli svoje dojmova i razmišljanja zainteresiranim posjetiteljima. Treći dan MBZ-a obilježit će nastup još jednog vodećeg europskog ansambla za suvremenu glazbu, ansambla Modern, te nastup Chrisa Jaretta, jednog od najboljih jazz pijanista današnjice.

intercontemporain-1

U glazbenom je svijetu ansambl Intercontemporain simbol za suvremenost, umjetničku kreativnost i slobodu izražavanja. Čini ga oko tridesetak glazbenika posvećena izvođenju repertoara 20. i 21. stoljeća, te više od tri desetljeća izvode najzahtjevniji program orkestralne glazbe u raznim oblicima. Ansambl se vodi istraživanjem novih glazbenih vidika, podupiru inventivnost u tehnologiji i nove forme, te spajaju glazbu s ostalim oblicima umjetničkog izražavanja poput plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti. Nastupaju na glazbenim festivalima i koncertnim sezonama diljem Europe i svijeta te su tako posjetili i Hrvatsku u sklopu MBZ-a, gdje su pod umjetničkim vodstvom sjajnog dirigenta Davida Fulmera izveli program sastavljen većinom od francuskih autora (Mantovani, Boulez, Dufourt), uz novo djelo Berislava Šipuša.

Još jedan vodeći ansambl posvećen suvremenoj glazbi – Ansambl Modern – obilježit će treći dan festivala. Dvadeset solista iz brojnih zemalja svijeta svakodnevno ilustrira svoju multikulturalnu pozadinu i filozofiju, a taj duh odražava i glazba Jörga Widmanna, koji je trenutačno među najprominentnijim ličnostima suvremene glazbene scene, a upravo je praizvedbom njegove skladbe otvorena nova zgrada Filharmonije na Labi. Njegovom Ljubavnom pjesmom započinje večerašnji koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih, uz skladbe izvrsnog slovenskog skladatelja mlađe generacije Vite Žuraja te djela Arnulfa Hermanna i Enna Poppea, a premijerno će izvesti i novo djelo hrvatskog mladog skladatelja Tibora Szirovicze.

branimir-pusticki

Također, jazz je tradicionalno neodvojiv dio Muzičkog biennala Zagreb kao izričaj koji je duboko isprepleten sa suvremenom klasičnom glazbom, pa će tako u suradnji s ciklusom Jazz.hr na MBZ-u nastupiti jedan od najvećih jazz pijanista današnjice – Chris Jarrett. Uz autore nastupaju: Saša Nestorović, Zoran Ščekić , Krunoslav Levačić, Pavle Jovanović, Luka Žužić i Ivar Roban Križić.

Uz dopuštenje: Millenium (sve fotografije)

Facebook Like Button