Crtani Romani Šou

Međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou, povodom svojeg dvadesetog izdanja, priređuje izložbu “20 godina CRŠ-a” u Francuskoj Medijateci, Preradovićeva 5, u Zagrebu.

Izložba, koja će trajati od 26. travnja do 14. svibnja 2017., obilježava 20 godina kontinuiranog djelovanja festivala i Udruge Crtani romani šou na popularizaciji i promicanju devete umjetnosti u Hrvatskoj.

Zamišljena kao posveta povijesti festivala Crtani romani šou – kojem je ime dao legendarni hrvatski autor, prerano preminuli Edvin Eddy Biuković – izložba je prezentacija razvoja i transformacije festivala kroz godine, entuzijazma i ljubavi prema devetoj umjetnosti, koji su oduvijek pogonsko gorivo organizatora i publike festivala.

Festival, odmilja zvani CRŠ, uspio je prikupiti impresivnu i, za ove prostore, jedinstvenu postav koji uključuje radove najrelevantnijih domaćih i svjetskih autora, neprocjenjive vrijednosti upravo jer su stvarani specifično za festival.

Važnost izložbe iskazuje se i u svojoj dokumentacijskoj vrijednosti. Kroz izložene unikatne radove moći ćemo iščitati razvoj domaćeg stripa i autora u posljednjih dvadeset godina te promjene dominantnih stilova i trendova u međunarodnoj i domaćoj produkciji. Oni su zapisi uspona domaćeg stvaralaštva i scene u međunarodnim okvirima i bogate tradicije stripa u Hrvatskoj, koja svakim novim izdanjem festivala pokazuje svoju sve veću zrelost, kvalitetu i raznolikost.

Domaći autori (od kojih su neki i osnivači CRŠ-a), prijatelji su i suradnici festivala – danas su iznimno cijenjeni autori na svijetu i redovito rade na najprominentijim stripovima najvećih izdavačkih kuća.

Izložba “20 godina CRŠ-a” poslužit će tako kao podsjetnik na divne godine stripa iza nas, ali i kao zamašnjak za one koje slijede.

www.crsfestival.com

Izvor: http://institutfrancais.hr

Facebook Like Button