Inspiracija ljepotom, vino Beleca 2016  vinarije Tomić

Vinarija Tomić plasirala je Vino Beleca berbe 2016, čiji naziv u dijalektu znači ljepotu (tal. bellezza), dobiveno je inovativnom kupažom dviju dalmatinskih bijeli sorti, pošipa i bogdanuše.

BelecaAndro Tomić vinom Beleca, ali i ostalim etiketama već godinama potvrđuje da otok Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda pruža vina vrhunskih dosega. Beleca je dramatično, a ujedno i lepršavo vino od dviju domaćih sorti koje pokazuje svu svoju raskoš, a rezultat je karakterno južnjačko, ali i svježe vino.

Svježina i lepršavost suhog bijelog vina Beleca 2016, idealna je za proljetne dane, a niži postotak alkohola (oko 12.5 %) čini ga odličnim izborom za dnevnu i poslijepodnevno pijuckanje u društvu.

Izvorno s Korčule, pošip se udomaćio diljem Dalmacije i odnedavno doživio procvat kao jedna od najhvaljenijih hrvatskih bijelih sorti. Daje vina punog tijela i moćnih aroma, koje se stoga tradicionalno kombiniraju s laganijim sortama.

Bogdanuša je autohtona hvarska sorta izrazite svježine i cvjetnih aroma. Sadi se najčešće na crljenici što joj daje dodatne osvježavajuće kiseline – zbog čega izvrsno parira pošipu.

U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjičavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.

andro-tomic

Vino Beleca servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C, a preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, ali i uz pikantnija jela poput pesta, tvrdih sireva…

Uz dopuštenje: Laurusdan (sve fotografije)

Facebook Like Button