Les Percussions de Strasbourg oduševili šestog dana MBZ-a

Pred nama raznovrstan glazbeni program koji završava u Tunelu Grič.

Ciklus mladih glazbenika završio je nastupom solista S/UMAS Ansambla za Suvremenu Glazbu pri Umjetničkoj Akademiji u Splitu pod mentorstvom hrvatskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora, uz nastup još jednog ansambla posvećenog mladima – švicarski ansambl pre-art soloists – koji je predstavio i djela dva Hrvata, identificationstagnation mladog Osječanina Matka Brekala i Break-up/Make-up/Break-up našeg Davora Branimira Vinczea.

simfonijski-orkestar

Nakon sinoćnjeg koncerta u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje su svojim inventivnim pristupom udaraljkaškom repertoaru oduševili prisutnu publiku, Les Percussions de Strasbourg danas se sele u Zagrebačko kazalište lutaka gdje će u svojem koncertu za djecu i mlade spojiti elektronsku glazbu i udaraljke. Uz popularne udaraljkaše na današnjem repertoaru su Zagrebačka filharmonija i Ansambl Ictus, dok će dan obilježiti prva izvedba posebne undercut opere TE u Tunelu Grič, namijenjena posebnim uzvanicima i medijima.

Na koncertu Zagrebačke filharmonije izvest će se ukupno četiri praizvedbe / narudžbe Muzičkog biennala Zagreb pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova, a praizvest će se i djelo Davorina Kempfa koji je u sezonama 2012./13. i 2013./14. imao status rezidencijalnog skladatelja Zagrebačke filharmonije. Osim Kempfa, praizvest će se djela još dva hrvatska skladatelja – Sande Majurec i Ivana Josipa Skendera. Svjetlo dana će ugledati i The World of Yesterday and Tomorrow nizozemskog skladatelja Stevena Prengelsa koji je 2015. na MBZ-ovom natjecanju 5-Minute Opera Competition bio dobitnik 2. nagrade te skladba Squall grčke skladateljice Line Tonie. Ulaz na koncert je slobodan uz preuzimanje ulaznice na blagajni Zagrebačke filharmonije u KDVL.

les-percussions-de-strasbourg

Petak ćemo završiti u Teatru &TD uz belgijski ansambl Ictus te jedan od najatraktivnijih programa na ovogodišnjem MBZ-u – Sound & Vision. Ukupno 11 djela koja ispituju sjecište glazbe i vizualnog performansa čine pravi „festival u malom“, među kojima će biti i djelo Izvrnute točke hrvatskog skladatelja Davora Branimira Vinczea, naručeno od MBZ-a upravo za ovu prigodu.

Uz dopuštenje: Milleniuma promocija (sve fotografije)

Facebook Like Button