Natjecanje klavirskih partitura

Na današnjem repertoaru natjecanje klavirskih partitura iz cijelog svijeta i „djelo kakvo nikada niste čuli“.

Gudački kvartet Maurice oduševio je okupljene posjetitelje u KIC-u svojim radom na glazbi 20. i 21. stoljeća i inzistiranju na poticanju svježe, bogate i raznovrsne glazbene produkcije usmjerene prema budućnosti. Zbor HRT-a interpretirao je novu glazbe finskih skladatelja i repertoar koji je s finskim glazbenicima pripremao maestro Nils Schweckendiek, uz praizvedbu djela Beyond the Deadline hrvatskog skladatelja Frane Đurovića. U cilju odgajanja, poticanja i promicanja interpreta suvremene glazbe puno mjesta na ovogodišnjem MBZ-u daje se mladima pa je tako u Muzičkoj akademiji pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera nastupio zagrebački studentski ansambl ASMANGU, dok nas danas čeka nastup studentskog splitskog S/UMAS ansambla u KIC-u. Dark Flow Trio, Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić, 5 Minute Piano Concerto i Oslo Sinfonietta samo su neke od glazbenih priredbi koje nas očekuju petog dana festivala.

hrt-zbor-mimara

Voditelj kolegija suvremene komorne glazbe pri akademiji Liszt Ferenc, Zsolt Sőrés mentor je mladim mađarskim glazbenicima iz sastava Dark Flow Trio koji će u 15 sati u KIC-u predstaviti dio repertoara kojim se bave u sklopu studija. Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić izvest će skladbe Ivana Božičevića, Johna Cagea, Sare Jakopović i Jordana Noblesa, specifično povezane impresijama voditeljice Ansambla.

Nakon uspješnog natjecanja 5-minutnih opera na prošlom izdanju Muzičkog biennala Zagreb, 29. MBZ kao novi skladateljski izazov postavio je klavirski koncert, čija će se djela izvesti danas u sklopu natjecanja 5 Minute Piano Concerto. Među brojnim partiturama pristiglim iz cijeloga svijeta žiri je odabrao 10 djela koja će festivalski ansambl pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića večeras predstaviti komisiji koju čine: skladatelji Antti Auvinnen i Vito Žuraj, ravnatelj festivala suvremene glazbe Varšavska jesen Jerzy Kornowicz te publika. U finalu natjecanja su partiture skladatelja iz cijelog svijeta – Cipra, Kanade, SAD-a, Austrije, Italije, Kine, Grčke, Njemačke, Hrvatske i Meksika.

asmangu-ansambl

Nakon ansambla Intercontemporain i Modern, još je jedan u nizu europskih ansambala gost na MBZ-u, ansambl Oslo Sinfonietta, najstariji norveški ansambl za suvremenu glazbu. Zagrebačkoj će se publici predstaviti djelima njemačkog skladatelja Johannesa Kreidlera i norveškog skladatelja Øyvind Torvunda, no najveća će atrakcija svakako biti djelo danskog skladatelja Simon-Steena Andersena Black Box Music, koji i sam ističe kako ovo djelo „iako nije poput ničeg što ste dosad čuli, ne zahtijeva nikakvo glazbeno znanje da bi se u njemu moglo uživati.

Uz dopuštenje: Millenium promocija (sve fotografije)

Facebook Like Button