Zaboravljeni krajolici slikara Johnathan Robertsa

U petak 28. travnja u 19 h u Radničkoj galeriji otvara se izložba pod nazivom Zaboravljeni krajolici umjetnika Johnathana Robertsa. Posjetitelji će imati prilike razgledati akrile na platnu američkog slikara sa zagrebačkom adresom koji su nastali tijekom proteklog desetljeća koliko umjetnik već živi u Hrvatskoj.

Iva Körbler je u katalogu izložbe zapisala: „Slikar Johnathan Roberts bez kompromisa već cijelo desetljeće kontinuirano radi na složenim kompozicijama prirode, vlastitom zrcalu idealne utopije, gdje se reflektiraju savršenstvo i tajna Prirode. Iako u pravilu polazi od motiva biljnog lista i sićušnih cvjetova, slikar iz njih razvija vrtložne i kompleksne vegetabilne strukture koje nisu standardni hommage prirodi, već prirodu doživljava kao vrhunski temeljni princip u kojemu se očituje savršenstvo više svemirske kreacije, a ne samo ljepota svijeta u ovoj našoj dimenziji.

appalachia-1

Neki će njegove slike prepoznati kao biljne portale u druge dimenzije nevidljive stvarnosti, u nekima ćemo prepoznati sjetu i nostalgiju kojom se umjetnik referira na izgubljeni raj otete zemlje indijanskih plemena, no neupitno ćemo ih osjetiti kao veliku odu Prirodi i zakonima cikličkog obnavljanja, ili metaforički, vjeru u obnavljanje spaljene zemlje, i trajni feniksovski princip dizanja iz pepela.“

Sam umjetnik o svome radu kaže: „Slikanje je za mene način povezivanja sa životom, sređivanja misli i unošenje smisla u svijet koji me okružuje. Prenošenje misli u konkretne i stvarne oblike pomaže mi u pronalaženju i shvaćanju mjesta u društvu i prirodi oko mene. Naravno, tu je uvijek i želja za samoizražavanjem, izazov da se iza sebe ostavi malo ljepote za vječnost, ali i težnja da se svijetu malo i vrati, a ne da samo neprestano uzima.“

Nakon otvorenja ovoga petka 28. travnja u 19 sati izložba ostaje otvorena do 3. lipnja 2017., od ponedjeljka do subote između 10 do 18, a nedjeljom od 10 do 14 sati.

Uz dopuštenje: Radnička galerija (sve fotografije)

Facebook Like Button