Zvijezde francuskog filma

Francuski institut u Hrvatskoj i kino Tuškanac zajedno prikazuju ciklus Zvijezde francuskog filma koji predstavlja glumice čija je slava prelazila granice njihove domovine i velike kinematografije u kojoj su stvarale.

Tijekom svibnja i lipnja u kinu Tuškanac bit će prikazan reprezentativan izbor filmova koji ukazuju na najznačajnija kretanja u francuskoj kinematografiji od Drugog svjetskog rata do novog tisućljeća, te ujedno predstavlja velike francuske glumice čija se popularnost može mjeriti s popularnošću američkih „starova“.

poster-1Ciklus otvara romantična drama Lola, koju je redatelj Jacques Demy posvetio velikom prethodniku Maxu Ophülsu, a naslovnu je ulogu utjelovila Anouk Aimée.

Malleov Lift za gubilište promovirao je Jeanne Moreau u reprezentativnu zvijezdu novog vala. Radnja Demyjeva filma Gospođice iz Rocheforta, koji je ostvario u korežiji sa suprugom Agnes Varda, događa se u glazbeno – plesnoj školi, a glavne uloge tumače (i u životu i na filmu) sestre: Catherine Deneuve i Francoise Dorléac. Ulogom u filmu Loulou, Mauricea Pialata, Isabelle Huppert je potvrdila svoj visoki glumački renome. U iznimno napetom akcijskom filmu Nadnica za strah, jednom od vrhunaca francuske kinematografije u prvih desetak poratnih godina, igra Vera Cluzot, a partner joj je Yves Montand.

Najpopularnija među francuskim zvijezdama bila je Brigitte Bardot, fenomen koji je nadišao granice filma, svjetski seks-simbol društva s kojim se mogla mjeriti jedino Marilyn Monroe, u ovom se ciklusu predstavlja Godardovim filmom Prezir.

Najstariji film u ciklusu klasik Marcela Carnéa Djeca raja jedan je od vrhunaca poetskog realizma, a dojmljivu ulogu ostvarila je Arletty. Prije ovoga filma cijenjena i popularna kazališna i filmska glumica koja je tek u svojim četrdesetim godinama postala velika zvijezda vrlo originalno oblikujući ulogu „vampa“ fascinantne ljepote.

Sautet je u filmu Cesar i Rosalie obradio neobični ljubavni odnos jedne žene i dva muškarca, a lik žene tumači Romy Schneider. Simone Signoret je za ulogu u Beckerovom filmu Zlatna kaciga nagrađena BAFTA nagradom. Isabelle Adjani za naslovnu ulogu slavne kiparice i Rodinove ljubavnice u filmu Camille Claudel dobila je svoju drugu nominaciju za Oscara te nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu u Berlinu. Još jedna velika zvijezda francuskog filma Juliette Binoche u ovom će ciklusu biti predstavljena filmom Ljetno doba jednog od najzanimljivijih suvremenih francuskih autora Oliviera Assayasa.

Uz dopuštenje: Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj (sve fotografije)

Facebook Like Button