Ah, ti kesteni!

Pomislite li na jesen, jedna od stvari koja će vam zasigurno pasti na pamet su kuhani ili pečeni kesteni! A tek razne poslastice od kestena koje dolaze u raznim varijantama slanih ili slatkih jela – od poznate kestenove rolade, juhe od kestena, kreme od kestena pa nadalje.

Kesten, pogotovo divlji, često je ukras u gradskim parkovima i drvoredima. Moglo bi se reći da je šumsko drvo i često će se naći u društvu s hrastom i grabom. Također je važno znati da je to visoko i veliko drvo, naraste i do 25 metara uvis i ima bujnu krošnju. Dugovječno je te su poznata stabla kestena stara i preko 500 godina. Postoje čak fosili kestena stari oko 8 milijuna godina!

Dok je kesten bio omiljena hrana starim Rimljanima, Grci su prepoznali i njegova ljekovita svojstva. Kesten je rasprostranjen najviše po južnoj Europi i Sredozemlju jer mu paše umjerena klima zbog kasnijeg cvata i dozrijevanja plodova. U našim krajevima ga ima u mediteranskom području, a nalazimo ga na obroncima Učke i na Medvednici.

Kesten

Ako želite posaditi kesten, važno je znati da ga treba saditi u paru jer drvo često razvija cvjetove samo jednog spola pa da bi došlo do oprašivanja i pojave plodova, potrebno je prisutstvo muškog i ženskog cvijeta!

Zanimljivo je da kesteni cvjetaju vrlo kasno, tek početkom lipnja i idealna su prehrana za pčele u to doba jer im je to jedini izvor peluda i nektara. Nakon što se opraše muški i ženski cvjetovi, razvija se plod, obložen dobro nam poznatom bodljikavom korom, koji dozrijeva tek u rujnu ili listopadu pa je tako otporan na mraz i na nisku temperaturu i do -17 stupnjeva celzija.

Isprobajte neke od ukusnih recepata s kesetnom

Cannelloni punjeni s kremom od kestena – Ana Grgić, chef kuhinje Esplanada, ovaj tjedan nam otkriva izvrstan recept od ukusnih kestena.
Blagodati kestena – Došla nam je jesen, a uz nju nam dolaze i kesteni.
Njoki od kestena s umakom od gljiva – Pomislite li na jesen, jedna od poslastica koja vam prva pada na pamet su zasigurno kesteni i gljive!
Sfera od kestena i ruma sa spužvom od bijele čokolade – Najduže ime na svijetu za kolač koji se isplati napraviti.
Juha od kestena – Došla nam je jesen, a s njom i kesteni. Fini, slatki i hranjivi.

Dvije su vrste kestena – pitomi kesten (Castanea sativa) i divlji kesten (Aesculus hippocastanum). Pitomi kesten je taj koji je jestiv i koji uveseljava naše nepce, dok se divlji kesten koristi više u medicinske svrhe.

Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet, teže su probavljivi ali zato daju puno energije jer sadrže mnogo ugljikohidrata, bjelančevina, šećera, masti i celuloze. Stari narodi su ih koristili za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva.

Kesten

Divlji kesten kao hrana za stoku, ponajviše za konje, pa otuda i njegov drugi naziv – konjski kesten! Poznato je da je rimski car Cezar dao spaliti šume kestena na područjima koje je osvajao da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu.

Izuzetno je hranjiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve skupine vitamina B. Plodovi se koriste u prehrani na razne načine – kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.

Kesten

Višestruke su primjene svih dijelova stabla kestena

Drvo kestena je umjerene tvrdoće, sadrži 10% tanina. Od njega se izrađuju glazbeni instrumenti, ukrasni predmeti te namještaj, drvna građa itd. Naravno služi i za ogrjev.

Listovi se koriste kao čaj. Sadrže čak 95% tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne žile. S majčinom dušicom u kombinaciji liječi probleme s dišnim sustavom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd. Med od kestena je također izuzetno hranjiv i ljekovit. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji krvi itd.

Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi dijelovi drveta koji su ljekoviti te se koriste najčešće u liječenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin) koji je zaslužan za učvršćivanje stjenki kapilara i vena te djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Kesten

Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvjetovi se također koriste u izradi tinktura za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija; a od pupova se rade poznate Bachove cvjetne kapi koje pomažu kod učenja, koncentracije i sl.

Staro je vjerovanje da, ako pronađete 3 sjemenke u jednom plodu divljeg kestena, imat ćete dobro zdravlje!

AUTOR: Divine Energy Park
T: 01 2981 421, M: 091 2545 339 (zvati od 11 do 16h)
E: pisinam@dep.life
www.dep.life
www.facebook.com/DivineEnergyPark

Facebook Like Button