Amsterdam najpopularniji grad u Europi

Amsterdam je jedna od najpopularnijih europskih destinacija.

Grad je to koji živi jedinstvenim stilom života, opijajućom mješavinom bogate povijesti , umjetnosti i kulture i kozmopolitskim duhom svojih stanovnika. Iako su Coffe shopovi i četvrti crvenih svjetala, mnogima prva asocijacija na Amsterdam, on je puno, puno više.

Muzeji, galerije, restorani i živopisne trgovine na svakom su koraku. Romantični kameni mostovi i vožnja rijekom Amstel u punom sjaju prikazuju slavnu prošlost grada koji je nastao u 12. stoljeću kao malo ribarsko selo. Zahvaljujući svoj luci, u srednjem vijeku Amsterdam postaje važno poslovno i financijsko središte Europe. Posebno je bio omiljen trgovcima dijamantima, zahvaljujući kojim je Amsterdam postao i ostao jednim od najvažnijeg centra draguljarske struke.

Ne postoji najbolje vrijeme godine za posjet Amsterdamu. On je uvijek jedinstven i šarmantan. I zato mnogima prva destinacija za odmor od tri do četiri dana. Europljani ga posebice obožavaju. Na ulicama je sasvim normalno čuti engleski, njemački pa čak i francuski jezik. Iz tog razloga, dolazak u Amsterdam bez rezerviranog smještaja mogao bi se pokazati kao veliki problem. Hoteli, moteli pa i hosteli gotovo uvijek su popunjeni. Ukoliko vam se to dogodi, preporučeno da posjetite jedan od četiri ureda Nizozemske turističke zajednice. Uz nadoknadu od nekoliko eura, oni će vam pomoći pronaći slobodan smještaj.

amsterdam

Za doživjeti i obići sve što Amsterdam nudi potrebno je nekoliko dana. Amsterdam je više milijunski grad podijeljen u nekoliko velikih dijelova (četvrti) i u svima imate što posjetiti. Zato dobro isplanirajte vrijeme i odlučite što želite vidjeti.

Stara jezgra Amsterdama omiljena je većini turista. Ukoliko ste zaneseni kulturnjak željan provoda obožavat ćete ovaj dio grada. Muzeji fasciniraju, i mnogo ih je. Od izložbi renesansnih nizozemskih majstora pa do izložbi suvremene umjetnosti i dizajna svjetskog glasa. Amsterdam doista živi svoju umjetnost. Na svakom su uglu ulični zabavljači, zanimljivi performansi, likovnjaci zaneseni u svoje crteže.

Amsterdam

U staroj jezgri grada nalazi se i slavna četvrt crvenih svjetala opjevana u stihovima čuvene Stingove pjesme „Roxanne“. U staroj jezgri grada smjestila se i međunarodna trgovina nakita, pa sve poznate draguljarske kuće tamo imaju i svoje trgovine, u čemu će ženski dio populacije zasigurno najviše uživati. Tu su i dućani vrhunskih modnih kuća ali i šarmantne male trgovinice sa zdravom hranom, prirodnom kozmetikom te raznom robom iz cijeloga svijeta. Vjerujemo da se muškarci neće buniti ako ih moraju pričekati jer barovi i pubovi nude odličnu hranu i čuvena nizozemska piva Heineken i Amstel.

Za kretanje po gradu najbolje su opcije vodeni taksi, bicikl i šetnja. Ukoliko ste smješteni u udaljenijem dijelu Amsterdama koristite se pouzdanim gradskim prijevozom. Na raspolaganju imate metro, buseve i vodene taksije. Korisno je znati da vodeni taksi vožnju naplaćuju po minuti a ne prema broju ljudi (maksimalno 8 osoba po taksiju) pa neka vas ne iznenadi ako vam netko ponudi da podijelite troškove prijevoza. Karte za gradski prijevoz možete kupiti u njihovim uredima ili uredima turističke zajednice.

amsterdam4

Da li ste znali?
Jedna od najpoznatijih povijesnih ličnosti u Amsterdamu je Anne Frank. Ona je zajedno sa svojom obitelji dvije godina bježala od nacista i skrivala se u kući na Prinsengrachtu, u Amsterdamu. Na kraju je bila deportirana u koncentracijski logor Bergen-Belsen 1945., gdje je kasnije umrla u dobi od samo 15 godina. Danas, Annin duh možete osjetiti u njezinom dnevniku koji svake godine želi vidjeti više od milijun posjetitelja. Kuća u kojoj se skrivala sa svojom obitelji danas je muzej, muzej koji ima skrivenu priču koja čeka da svoje tajne otkrije svakom posjetitelju.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik : nizozemski jezik
Valuta: Euro
Kako putovati: Direktan let na relaciji Zagreb-Amsterdam
Smještaj: Hotelski smještaj obavezno rezervirajte unaprijed. Cijena smještaja ovisi o lokaciji ali i eskluzivnosti. Većina vikend turista odlučuje se na neki do malih privatnih hotela koji uz cijenu noćenja nude i doručak. Dylan je jedan od luksuznijih hotela s 5 zvijezdica.
Restorani: Nizozemska kuhinja je jednostavna i vrlo ukusna. Mnogo je restorana i bistroa koju nude svježu i raznovrsnu hranu po pristupačnoj hrani. No vrhunski restorani zahtjevaju rezervaciju do čak i nekoliko mjeseci unaprijed. Napojnice nisu uračunate u cijenu. Običaj je dati vama prihvatljivu napojnicu od otprilike uobičajenih 10% od iznosa računa.Plaćenje karticama moguće je u restoranima,a u barovima i bistroima većinom se preferira gotovinsko plaćanje. U restoranima Vinkeles, La Oliva i Beddington’s možete uživati u pravim nizozemskim delicijama.

Važne informacije: Sve potrebne informacije Amtredamu možete pronaći na slijedećim web stranicama :
• službena stranica turističke zajednice www.holland.com.
• službena stranica grada Amsterdama www.iamsterdam.com.

Autorica: Daniela Marušić Bešić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button