Cento rodni grad Guercina

Svatko tko uđe u Cento, osjetit će mirnoću i eleganciju malenog gradića u kojem je rođen veliki barokni slikar Guercino. U tom pitoresknom gradiću na svakom koraku osjetiti ćete mirnoću življenja, trgove koji odišu bogatom prošlošću i tipične stanovnike koji svojim mirnim i polaganijim životom unose želju za trenucima u kojima nema užurbanosti i stresa.

cento-5

Prekrasan gradić Cento smješten je u trokutu između Bologne, Ferrare i Modene u regiji Emilia-Romagna. Ime grada izvedeno je iz riječi Centurio što bi značilo stotina. Centurijacija je antička tehnika podjele zemljišta, koja je u dolini rijeke Po provedena tijekom drugog stoljeća. Razvoj Centa iz malenog ribarskog mjesta na rubu močvare u stočarski grad desio se tijekom jedanaestog stoljeća.

Cento je izvorno pripadao bolonjskom biskupu ali ga u šesnaestom stoljeću papa Alexander VI poklonio kao miraz svojoj kćeri Lucreziji Borgiji prilikom njene udaje za vojvodu Alfonsa I d’Este. Početkom sedamnaestog stoljeća Cento pada pod vlast Svete Stolice i sve do kraja osamnaestog stoljeća proživljava svoj zlatni period u arhitektonskom, kulturnom i umjetničkom dijelu. 1754. papa Benedikt XIV daje Centu status grada.

cento-2

U takvom okruženju, u gradu Centu 1591. rođen najpoznatiji slikar baroka Giovanni Francesco Barbieri poznatiji kao Il Guercino.

 

Mjesta za obilazak

pinakoteka

Pinacoteca Civica “Il Guercino”

U Pinakoteki izložena su djela baroka koja su nastala tijekom šesnaestog stoljeća ali i velika kolekcija Guercinovih slika i crteža kao i radova iz njegove radionice. Prije dvije godine Pinakoteku iz 18. stoljeća u Centu pogodio je potres te je ona u fazi obnove, a čuvala je 260 djela od čega najviše djela slikara Guercina.

Tvrđava

Obrambena tvrđava izgrađena je krajem četrnaestog stoljeća a tijekom vremena je mijenjala svoj izgled i namjenu. Danas se u njoj održavaju kulturna i raznovrsna gastronomska događanja.

cento-3

Guercinov trg

Guercinov trg glavno je okupljalište mjesnog stanovništva te centralni dio Centa s bezbroj zanimljivih dućančića. Na trgu se održavaju najvažniji događaji i različita kulturna zbivanja. U njegovom sklopu nezaobilazne su za razgled dvije najznačajnije zgrade grada, a to su Guvernerova palača – Palazzo del Governatore i Gradska vijećnica.

Guvernerova palača cento-9 cento-10

Guvernerova palača sagrađena je prvobitno kao rezidencija u kojoj su odsjedali vladari Ferrare i koji su iz nje upravljali gradom Centom. Danas je u Palači smještena Galerija moderne umjetnosti. Gradska vijećnica je iznimno je zapažen i poznata po svojim zadivljujućim dekoracijama. Na samom trgu nalazi se i kip najslavnijeg baroknog slikara Giovannija Francesca Barbierija, Geurcina.

cento-6 cento-7 cento-8

Crkve

Poznatije crkve centa su Basilica Collegiata di San Biagio, Santa Maria dei Servi i Chiesa del Rosario.
U crkvama koje se nalaze u Centu također se mogu vidjeti veličanstvena djela baroknog slikara Guercina.
Karneval “Il Carnevale di Cento”
U današnje vrijeme Cento je poznat po jednom od najzabavnijih karnevala Italije, “Il Carnevale di Cento”. Ova priredba svoje korijene vuče iz sedamnaestog stoljeća a na svojim slikama prikazivao ga je i slavni barokni slikar Guercina. Svake godine platforma iz Centa sudjeluje u paradi u Riu na slavnom Sambadromu.

cento-1

Specijaliteti kraja koje ne smijete propustiti

* Balsamico „Ocat od Modene“. Zaštićeni balsamico proizveden samo u Modeni , koji se nalazi u regiji Emilia-Romagna. Nemojte ga propustiti kupiti, okus je to koji se pamti!
* Parmigiano Reggiano – zaštićene sir, napravljen u Parmi i Reggio Emilia, neizostavan kao poklon iz tog kraja ili kao poslastica u svačijoj kuhinji
* Mortadela di Bologna, salama izrađena po specijalnoj recepturi, zaštićeni svjetski poznat proizvod koji se radi od mješavine svinjskog i telećeg mesa te slanine u koje se dodaju razni začini. Nastala je u izvorno u Bolonji.

cento-4

 

Izdvajamo

Barokni slikar Guercino dobio je nadimak zbog svoje razrokosti. Giovanni Francesco Barbieri poznatiji kao Guercino barokni je majstor slikarstva, rođen 1591. godine, u malom mjestu Centu, pokraj Ferrare, kojeg je toliko volio i cijenio da ga nikada nije napuštao.

 

Tekst i fotografije: Diana Mikloš

Putovanje u Cento i Feraru omogućio: : Muzej za umjetost i obrt
logo

Facebook Like Button