Cezarova salata kulinarska ljetna rapsodija

Isprobajte omiljen obrok holivudskih zvijezda – ukusnu i laganu salatu idealnu za toplije vrijeme.

Pretpostavlja se da je legendarnu Cezarovu salatu prvi spravio Ceasar Cardini – talijanski kuhar s adresom u SAD-u dvadesetih godina prošlog stoljeća. U originalnom receptu svježa jaja su glavni protein, koja su u novije doba iz sigurnosnih razloga zamijenjena pečenom piletinom. Umjesto piletine, u salatu se može staviti i riba, školjke ili drugo meso po želji.

Namirnice:
1 manja glavica zelene salate
2 pileća prsa s kožom
200 grama kruha
sir parmezan
maslinovo ulje
1 češanj češnjaka
vinski ocat
sok 1 limuna
Worchester umak
sol i papar

Priprema:
Piletinu namažite s malo maslinovog ulja, soli i papra, pa ju ispržite na tavi. Narežite kruh (može i stari) na komadiće veličine oko 2 centimetra, posolite ih, dodajte im sitno narezani češnjak pa ih popržite na masnoći od piletine dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Krutone možete pripremiti u pećnici – komadiće kruha pecite oko pet minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

U malom vrču napravite dressing za salatu od maslinovog ulja, vinskog octa, soka 1 limuna, soli i papra te par kapi Worchestershire umaka. Količinu sastojaka za dressing prilagodite vlastitim željama.

Na tanjur ili platu natrgajte opranu zelenu salatu, dodajte joj tople krutone, narezanu piletinu i prelijte dressingom. Na kraju naribajte malo parmezana.

Dobar tek!