Čarobna južnoamerička zemlja Čile

Tamo gdje se susreće Tihi ocean, pustinja Atacama i Ande započinje priča ove čarobne južnoameričke zemlje.

Čile je smješten na jugu južnoameričkog kontinenta, a prostire se na oko 756 tisuća četvornih kilometara. Na sjeveru graniči s Peruom, na sjeveroistoku s Bolivijom, a na istoku s Argentinom. Sjeverom zemlje dominira pustinja Atacama, istokom se protežu Ande s najvišim vrhom – Nevado Ojos del Salado (6880 m), a jug prekrivaju šume i pašnjaci, vulkani i jezera. Obala uz Tihi ocean izuzetno je razvedena i predstavlja svojevrstan labirint fjordova, zaljeva i otoka. Pod upravom Čilea nalazi se i najistočniji otok Polinezije – Uskršnji otok, Robinson Crusoe u arhipelagu Juan Fernandez, ali i dio Antarktika.

cile-23

U zemlji živi oko 17 milijuna stanovnika koji predstavljaju spoj brojnih etničkih grupa. Pretežno je riječ o potomcima europskih doseljenika, dok izvorno indijansko stanovništvo čini 3,2 posto ukupne populacije Čilea. Većina Čileanaca okuplja središnju dolinu zemlje, u kojoj je razvijena poljoprivreda, a u kojoj se smjestio i glavni grad države – Santiago.  Santiago predstavlja političko, kulturno i gospodarsko središte zemlje, te je nezaobilazna turistička destinacija putnika u Čileu.

cile-25

Čileanska kuhinja spoj je domorodačkih i europskih utjecaja. Ovdje se rado jede riba i plodovi mora, kao i meso s dodatkom raznovrsnog povrća. U zemlji su omiljeni brojni složenci s piletinom i govedinom, prženi luk i neizbježni krumpir na 101 način. Voće je rašireno, dostupno, i često sastavni dio deserta. Hrana se, pak, poslužuje uz voćne sokove, znamenita čileanska vina, te druga alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije Čilea
Uskršnji otok

Istražite jedan od najizoliranijih otoka svijeta, koji se smjestio u Tihom oceanu, te je od ostatka čileanskog teritorija udaljen  čak 3600 kilometara! Uskršnji otok poznat je po monumentalnim skulpturama zvanim Moai, čiji nastanak do današnjih dana nije razjašnjen. Turisti rado posjećuju i krater Rano Kao na jugoistoku otoka.

Glavni grad

Otkrijte kulturno-povijesne znamenitosti Santiaga, u kojem se isprepliće kolonijalna prošlost s modernim građevinama financijskog centra. Obavezno posjetite crkvu San Francisco sagrađenu na prijelazu iz 16. u 17. st. , klub Hipico, koji ima jednu od najljepših konjičkih staza u Južnoj Americi, te se popnite na brdo San Cristobal s kojeg puca prekrasan pogled na Santiago i Ande.

cile-22

Kupanje i sunčanje

Ljubitelji morskih aktivnosti upućuju se u ljetovalište Vina del Mar, koji u prijevodu sa španjolskog jezika označava morski vinograd. Smjestio se na obali Tihog ocena, stotinjak kilometara sjeverozapadno od glavnoga grada. Omiljena je turistička destinacija za kupanje i sunčanje, ali i uživanje u brojnim ribljim specijalitetima.

Arheološka čuda

Ljubitelji arheologije posjećuju grad San Pedro de Atacama na sjeverozapadu zemlje jer krije brojne ostatke predkolumbijske civilizacije. Smjestio se na prosječnoj nadmorskoj visini od oko 2400 metara, pa je pojava visinske bolesti – moguća. Turisti rado istražuju i nepregledna prostranstva najsuše pustinje svijeta – Atacame – kao i njena slana jezera.

Prirodno bogatstvo

Istražite i Nacionalni park Tores del Paine, koji se prostire na oko 600 tisuća hektara u čileanskom dijelu Patagonije. Obuhvaća planine, ledenjake, rijeke, čudesnu floru i faunu, te se smatra jednim od najljepših očuvanih mjesta na svijetu, koje se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

cile-24

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo
Valuta: čileanski peso (CLP)
Viza: nije potrebna za državljane RH
Kako putovati: zrakoplovom – glavna međunarodna luka Čilea jest SCL Aeroport
Kada putovati: skijati možete od srpnja do rujna, a ostale turističke atrakcije najbolje je obići od prosinca do ožujka.
Bolesti i prevencija: preporuča se cijepljenje protiv virusa hepatitisa A. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar  u Zagrebu.
Smještaj: The Aubrey Boutique hotel i Hotel Boutique Le Reve u glavnom gradu izvrstan su odabir.
Restorani: Le Bistrot služi vrhunska francuska jela s čileanskim zaokretom, a ako želite doživjeti lokalni kolorit posjetite restoran California Cantina u glavnome gradu.
OPREZ! Čile se nalazi na seizmički aktivom području tzv. pacifičkog prstena kojeg karakteriziraju vrlo snažni potresi  s pratećim tsunamijima, pa se preporučuje praćenje vijesti u ovoj zemlji.
Izlaganje previše kože ovdje nije preporučljivo pa se prikladno odjenite ovisno o mjestu i društvu kojeg posjećujete.
Premda su toaleti zapadnjačkog stila, rijetko imaju toalet papira, pa ga je dobro uvijek nositi sa sobom.

Fotografije: Alobos Life, Mariano Mantel, Claudio Sepúlveda Geoffroy,

Facebook Like Button